Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Taliban protesterer mot anti-islamsk film

Angrep nederlandske styrker i Afghanistan.

Taliban angriper nederlandske styrker i protest mot film

Taliban-opprørerne i Afghanistan hevder å ha gjennomført to angrep mot nederlandske styrker i protest mot den antiislamske kortfilmen «Fitna».

Fem nederlandske soldater ble såret i to angrep i det sørlige Afghanistan søndag, og det er trolig disse angrepene Taliban henviser til på en islamistisk nettside.

På nettsiden opplyses det at Talibans såkalte Shura-råd har beordret aksjoner mot nederlandske styrker i Afghanistan, som hevn for at et medlem av den nederlandske nasjonalforsamlingen «i ond hensikt har produsert en film som skader islam».

Kortfilmen «Fitna» ble laget av den ytterliggående høyrepolitikeren Geert Wilders, og har høstet fordømmelse verden over. Filmen har hittil bare vært å se på internett.

Nederlands regjering har tatt avstand fra filmen, og det samme har de øvrige EU-landene.

- Filmen setter likhetstegn mellom islam og vold, og det er et syn vi tar kraftig avstand fra. Det store flertallet av muslimer tar avstand fra ekstremisme og vold, het det i en uttalelse fra EUs utenriksministre i helgen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer også filmen, og stiller spørsmål ved Wilders motiver.
- Filmen er støtende. Det finnes ingen rettferdiggjøring for hatspråk og det å tilskynde til vold. Dette handler ikke om retten til frie ytringer, mener Ban.
- Filmen er en krenkelse av religionen til over én milliard muslimer, sa Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit i helgen.

(NTB)
Screenshot fra den nederlandske filmen «Fitna». Foto: Scanpix
Screenshot fra den nederlandske filmen «Fitna». Foto: Scanpix Vis mer
image: Taliban protesterer mot anti-islamsk film
Geert Wilders står bak «Fitna».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media