Musikere flykter fra Afghanistan:

- Taliban vil drepe familien min

Musikk er atter en gang forbudt i Afghanistan og over 270 unge musikere har blitt evakuert. To av dem forteller sin traumatiske historie til Dagbladet.

GJENFORENT: Rektor ved Afghanistan National Institute of Music (ANIM) Ahmad Naser Sarmast omfavner to studenter på Doha Flyplass. Elevene har blitt evakuert fra Kabul til Qatar med hans hjelp. Over 270 musikkelever og lærere har flyktet fra Afghanistans hovedstad. Foto: ANIM.
GJENFORENT: Rektor ved Afghanistan National Institute of Music (ANIM) Ahmad Naser Sarmast omfavner to studenter på Doha Flyplass. Elevene har blitt evakuert fra Kabul til Qatar med hans hjelp. Over 270 musikkelever og lærere har flyktet fra Afghanistans hovedstad. Foto: ANIM. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hvis jeg ikke hadde reist ville jeg blitt drept. Min største frykt er at de nå skal straffe familien min, sier afghanske Sara til Dagbladet.

Hun er en 17 år gammel jente fra Afghanistan. Dagbladet snakker med henne over Zoom etter at hun har flyktet uten familien sin til Qatar. Hennes forbrytelse; Sara er musiker og elev ved musikkskolen, Afghanistan National Institute of Music. Sara bruker ikke sitt egentlige navn av hensyn til hennes og familiens sikkerhet.

Sara er én av over 100 musikkelever som er evakuert fra Kabul. Til sammen har 270 av musikkskolens elever og ansatte flyktet til Qatar, uvitende om når de får se familie, venner og sitt hjemland igjen. Mange av dem er nå helt alene i en verden de ikke kjenner til.

Dagbladet har gjennom intervjuer med studenter og skolens rektor fått innblikk i den neglebitende evakueringen og Talibans traumatiske nedstengelsen av landets eneste musikkskole.

Drept på åpen gate

De siste månedene er det kommet flere rapporter fra Afghanistan om musikere som brenner instrumentene sine: Ikke i frykt for levebrødet, men for livet. For mange afghanere er situasjonen kjent. Da Taliban sist styrte i Afghanistan var musikk ulovlig i landet. Nå er Afghanistan atter en gang et stilnet land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer