Musikere flykter fra Afghanistan:

- Taliban vil drepe familien min

Musikk er atter en gang forbudt i Afghanistan og over 270 unge musikere har blitt evakuert. To av dem forteller sin traumatiske historie til Dagbladet.

GJENFORENT: Rektor ved Afghanistan National Institute of Music (ANIM) Ahmad Naser Sarmast omfavner to studenter på Doha Flyplass. Elevene har blitt evakuert fra Kabul til Qatar med hans hjelp. Over 270 musikkelever og lærere har flyktet fra Afghanistans hovedstad. Foto: ANIM.
GJENFORENT: Rektor ved Afghanistan National Institute of Music (ANIM) Ahmad Naser Sarmast omfavner to studenter på Doha Flyplass. Elevene har blitt evakuert fra Kabul til Qatar med hans hjelp. Over 270 musikkelever og lærere har flyktet fra Afghanistans hovedstad. Foto: ANIM. Vis mer
Publisert

- Hvis jeg ikke hadde reist ville jeg blitt drept. Min største frykt er at de nå skal straffe familien min, sier afghanske Sara til Dagbladet.

Hun er en 17 år gammel jente fra Afghanistan. Dagbladet snakker med henne over Zoom etter at hun har flyktet uten familien sin til Qatar. Hennes forbrytelse; Sara er musiker og elev ved musikkskolen, Afghanistan National Institute of Music. Sara bruker ikke sitt egentlige navn av hensyn til hennes og familiens sikkerhet.

Sara er én av over 100 musikkelever som er evakuert fra Kabul. Til sammen har 270 av musikkskolens elever og ansatte flyktet til Qatar, uvitende om når de får se familie, venner og sitt hjemland igjen. Mange av dem er nå helt alene i en verden de ikke kjenner til.

Dagbladet har gjennom intervjuer med studenter og skolens rektor fått innblikk i den neglebitende evakueringen og Talibans traumatiske nedstengelsen av landets eneste musikkskole.

DETTE ER TALIBAN: 20 år etter at Talibans styre i Afghanistan ble styrtet, sitter den fundamentalistiske gruppa igjen ved makten i det krigsherjede landet.  - Dette burde Vesten vært klar over for 20 år siden, mener utenrikskommentator Jan-Erik Smilden. Video: AP/NTB, Dagbladet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Drept på åpen gate

De siste månedene er det kommet flere rapporter fra Afghanistan om musikere som brenner instrumentene sine: Ikke i frykt for levebrødet, men for livet. For mange afghanere er situasjonen kjent. Da Taliban sist styrte i Afghanistan var musikk ulovlig i landet. Nå er Afghanistan atter en gang et stilnet land.

Musikk har vært tillatt i de 20 åra som internasjonale styrker har kontrollert Afghanistan, og både kvinner og menn har kunnet ta musikkutdannelse.

Like etter Talibans gjenerobring av Afghanistan sa organisasjonens talsmann Zabiullah Mujahid til New York Times at musikk er ulovlig i Afghanistan - slik det var sist Taliban hadde makten i landet, fra 1996 til 2001.

- Musikk er forbudt i islam, men vi håper at vi kan overtale folk til å ikke holde på med slikt, istedenfor å presse dem, sa han.

Det kan likevel virke som Taliban bruker hardere midler enn lovet for å stoppe musikken. I august ble blant annet den kjente folkemusikeren Fawad Andarabi hentet ut av sitt hjem og drept på åpen gate.

- De ødela instrumentene mine

Sara har vært elev ved Afghanistan National Institute of Music siden hun var 10 år. Hun spiller flere slagverksinstrumenter som xylofon og marimba. Hun var ikke på skolen den dagen Taliban kom, men fikk flere meldinger fra venner og lærere om den traumatiske dagen.

- Foreldrene mine nektet meg å dra på skolen. Jeg har blitt fortalt at Taliban marsjerte inn på øvingsrommene, ødela instrumenter og annonserte at skolen ikke lenger vil fortsette med undervisning. Jeg kan ikke tro hvor fort alt ble snudd på hodet, sier Sara.

Hun er ekstra utsatt som kvinnelig musiker.

ANONYM: Av hensyn til sin egen og familiens sikkerhet ønsker Sara å bruke falskt navn i Dagbladets artikkel. Foto: Privat.
ANONYM: Av hensyn til sin egen og familiens sikkerhet ønsker Sara å bruke falskt navn i Dagbladets artikkel. Foto: Privat. Vis mer

- Det finnes ikke lengre enn framtid for meg i Afghanistan. Alle vet hva Taliban gjør med musikere og alle kjenner til Talibans kvinnesyn. Vi er frarøvet alle våre rettigheter og friheter. Min plikt er nå å holde afghansk musikk ved like for alle afghanere og afghanske kvinner i mitt hjemland som ikke lengre kan, forteller Sara.

Da Taliban sist styrte i Afghanistan kunne straffen for å utøve eller høre på musikk være alt fra piskeslag til henrettelse. Ifølge Talibans strenge tolkning av islamske lover så er musikk og annen underholdning haram, moralsk forkastelig.

- Et stilnet land

- Afghanistan er blitt et stilnet land. Uten musikk dør landets sjel, sier rektor ved Afghanistan National Institute of Music (ANIM) Ahmad Naser Sarmast. Det er med hans hjelp at 270 lærere og musikkelever er evakuert fra Kabul og i sikkerhet.

Sarmast opprettet skolen i 2010, som et forsøk på å gjenopplive landets musikkliv etter det forrige Taliban-styret. Han har blitt utsatt for terrorangrep og blitt omtalt som en fiende av islam av Taliban.

Til Dagbladet forteller han at flere av hans elever sliter med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og depresjon. Han tok imot flere av dem på Doha flyplass i Qatar, hvor elevene kastet seg rundt halsen på rektoren og brøt ut i gråt.

- De er redde, og ikke uten grunn. Taliban hater skolen vår, og de har flere ganger forsøkt å angripe oss. Selvfølgelig frykter elevene og de ansatte for sine liv, sier Sarmast til Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at alle elevene nå er trygt i Qatar. Evakuering ble framforhandlet mellom Sarmast, den qatarske regjeringen og Taliban.

EVAKUERING: Rektor ved Afghanistan National Institute of Music (ANIM) Ahmad Naser Sarmast forteller om den neglebitende evakuering av 270 musikere, elever og lærere. Foto: NTB/AFP.
EVAKUERING: Rektor ved Afghanistan National Institute of Music (ANIM) Ahmad Naser Sarmast forteller om den neglebitende evakuering av 270 musikere, elever og lærere. Foto: NTB/AFP. Vis mer

Flykter alene

Flesteparten av studentene måtte flykte alene og ta farvel med foreldre og familie på ubestemt tid. Sara vet ikke når hun vil bli gjenforent med sine.

- Jeg er veldig bekymret for familien min. Jeg er trygg, mens de lever i en kritisk situasjon. Før Taliban fikk vi så vidt endene til å møtes, og nå har de ikke penger nok til mat. Jeg håper de får følge etter når jeg reiser videre. Det er ufattelig vondt å være uten dem, forteller hun.

Sara og de andre elevene har fått innvilget asyl i Portugal. Med henne på Zoom er 16 år gamle Abdul. Han deler Saras frykt for foreldrenes sikkerhet.

ALENE: Abdul, som også står fram med falskt navn, reiste alene til Qatar. Nå har han fått asyl i Portugal gjennom musikkskolen. Foto: Privat.
ALENE: Abdul, som også står fram med falskt navn, reiste alene til Qatar. Nå har han fått asyl i Portugal gjennom musikkskolen. Foto: Privat. Vis mer

- De kan bli drept fordi jeg er musiker. Deres liv er i fare på grunn av meg. Det var ekstremt vanskelig å dra fra dem, og jeg savner mammaen og pappaen min hver eneste dag. Jeg bærer med meg en stor sorg. Mitt eneste håp er at framtida er lys, sier Abdul til Dagbladet. Også han ønsker å bruke falskt navn i artikkelen.

Abdul forteller at han ikke vil reise tilbake til Afghanistan før han kan spille musikk fritt igjen.

- Nå er jeg endelig trygg og kan realisere målet mitt om å bli musiker. Det er ikke en mulighet jeg har i Afghanistan. Den eneste måten jeg kan gjengjelde mine foreldre er å utnytte den velsignelsen jeg nå har fått, sier han.

- Som mine barn

Rektor Sarmast får stadig informasjon om skolens stand. Han forteller at all undervisning tidlig ble suspendert og at Taliban nå bruker fasilitetene til militære formål.

- Da jeg fikk høre hvor respektløst Taliban behandlet skolen og instrumentene, kjente jeg at jeg ville gråte. Det var som å høre at noen mishandlet mine egne barn, sier Sarmast.

NYTT REGIME: I august tok Taliban atter en gang over i Afghanistan. Det førte til suspendering av alle musikkundervisning ved Afghanistan National Institute of Music. Foto: NTB/Reuters.
NYTT REGIME: I august tok Taliban atter en gang over i Afghanistan. Det førte til suspendering av alle musikkundervisning ved Afghanistan National Institute of Music. Foto: NTB/Reuters. Vis mer

Sarmast forklarer at skolen har huset både unge, eksepsjonelle musikktalenter og elever fra enkle kår som ellers ikke ville hatt muligheten til utdanning. Sara og Abdul faller under den siste kategorien. For dem var skolen en vei ut av fattigdom. Nå har den betydd redningen fra Taliban.

- Det har tatt 20 år å få musikk tilbake som en integrert del av afghaneres liv, og sikre våre kulturelle rettighetene. Sist Taliban satt ved makten fikk forbudet alvorlige konsekvenser, og musikere måtte tigge for å overleve. Nå som alle inntektskilder for musikere er borte er det flere av dem som igjen risikerer å havne på gata. Vi er tilbake til start, fortsetter rektoren.

KLARE FOR AVREISE: 40 av de 270 musikkelevene som har blitt evakuert fra Kabul klare for avreise til Qatar. Foto: ANIM.
KLARE FOR AVREISE: 40 av de 270 musikkelevene som har blitt evakuert fra Kabul klare for avreise til Qatar. Foto: ANIM. Vis mer

Krever fordømmelse

Sarmast krever nå at verdenssamfunnet kommer på banen og fordømmer Talibans brudd på afghaneres kulturelle rettigheter.

- Det må fordømmes på lik linje som bruddene på kvinners rettigheter. Den internasjonale samfunnet må få en garanti på at musikere og andre kulturarbeideres rettigheter er sikret før Taliban kan anerkjennes som makthavere, sier han.

EVAKUERT: Kaisa Markhus er daglig leder i Ascend Athletics, og har Kabul som arbeidssted. Hun var i Kabul da Taliban tok over makten i den afghanske hovedstaden. Video: Magnus Paus Vis mer

- Hva skjer med et lands sjel når musikk og kultur forbys?

- En nasjon er levende når kulturen er levende. Uten musikk så kan jeg ikke se for meg at et samfunn overlever. Det er viktig del av vår mentalitet, utvikling og hverdag, og kulturen forener oss som nasjon. Afghanistan er nå et dødt samfunn. Jeg håper jeg en dag får reise hjem og bidra til dets gjenopplivning atter én gang, avslutter Sarmast.

Får støtte

Sarmast får støtte fra den norske Afghanistankomiteen. De ser alvorlig på angrepene mot kunstnere og musikere.

- Vi forventer at Norge tar opp dette med Taliban. I dialogen med Taliban bør Norge ta opp retten til fritt å kunne utfolde seg innenfor kultursektoren, media og sivilt samfunn generelt, sier Liv Kjølseth, generalsekretær i Afghanistankomiteen, til Dagbladet.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Henrik Thune (Ap), kjenner ikke til omstendighetene rundt denne konkrete saken, men forteller at Norge har arbeidet aktivt for å fremme kulturelle rettigheter i Afghanistan.

- Et eksempel er norsk støtte til Den Nationale Scenes samarbeid med Kabul Theatre. Et annet er samarbeidet med Forfatternes hus i Kabul og Afghansk PEN. I forbindelse med Talibans maktovertakelse har Norge tilbudt vern til utsatte afghanske kunstnere med tilknytning til Norge og norske interesser, sier Thune til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer