Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tallene fram

Ekteparet Harlem Brundtland kommer antakelig til å tjene rundt 20 millioner kroner på de tre bøkene de utgir 1996- 98. Jeg legger da til grunn at bind 2 av Gros memoarer blir en like stor salgssuksess som bind 1, og holder skatten foreløpig utenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fantastisk å tenke på. Over tre små år grunnlegges her en betydelig formue. Forsiktig sagt bør den kunne gi et par millioner i årlig avkastning. Med et dristig grep burde den kunne økes til 30, 40, ja kanskje 50 millioner i løpet av ekteparets levetid.

Hvor kommer alle disse pengene fra?

De kommer fra bokkjøpere som er interessert i Gro og Arne Olav og som vil lese om deres liv, eller som mener at de burde gjøre det, eller tror andre i alle fall gjør det. Det er ikke godt å si hvorfor noen kjendisbøker går, andre ikke. Både Bratteli og Benkow nådde samme astronomiske opplag, la oss huske det. Men tre kjempeselgere tre år på rad innen samme familie, det blir en helt spesiell akkumulasjon.

Nærmest en landsinnsamling, egentlig. For her toger jeg og du og Hansen og naboen fram på rekke og rad, og alle legger vi 298 kroner på disken for den gode sak. Femti kroner eller så av dette går rett til ekteparet på Bygdøy. Med hilsen fra hele Norge, fra folkets beundrende, bevegede, dypt påvirkede brede masser. Takk for at dere har gjort det så godt, Gro og Arne Olav! Nå vil vi lese om dere...

  • Det er med andre ord vel fortjente 20 millioner dette. En mer demokratisk, pluralistisk og godt ment kapital skal man faktisk lete lenge etter. Når folk som Røkke eller Hegnar tjener 20 millioner, må noen alltid slikke sine sår. En mekler som flytter papirer for 20 millioner, gir andre et tilsvarende tap. Ikke slik her. Gro og Arne Olav får penger som er gitt i glede og betalt med forventning, ved at et årelangt slit i politikkens rampelys omsettes til fersk og klingende mynt som ingen lider det minste tap ved å legge fra seg.
  • Men det er altså mange penger. Så mange at man kan svimle. Den nyrike lille familien selv synes ikke helt å ha forstått hva det vil si å tjene 20 millioner ekstra på tre år.
  • Så, opp med regnskapet, Arne Olav! Vi vil se hvordan du har tjent disse millionene på oss. Det er en utrolig prestasjon at du har greid å skrive hele Gro-boka i et tempo som unge eksamenskandidater pleier å bli utslitt av etter åtte timer. Selvfølgelig vil si stole på det du sier om dette. Men du må altså si det, og gi tallene konkret! Og Gro: Neste års memoarbind blir en flott anledning til å gi hele historien om Arne Olav og skatten - den virkelige historien sett innenfra, fortalt i sammenheng.
  • Eller er kanskje grunnen lagt for en fjerde Brundtland-suksess utgitt i 1999?

«Jeg avslår av prinsipielle grunner å kommmentere min egen ligning,» meddeler Arne Olav offentligheten pr. fax.

Av prinsipielle grunner? Den går ikke. Tenk om skipsreder Fredriksen skulle tatt den. Arne Olav må lære seg at heller ikke velfortjente millionærer har noe slikt som sin «egen ligning». Den er vår, den informasjon han gir ligningsmyndighetene, like ned til tallene bak tallene i det minste regnskapsbilag. Pengene har han jo fått av oss, i et slikt omfang at hver detalj selvfølgelig har offentlig interesse.

ARNE OLAV: Gi oss tallene, nå!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!