Vil satse på de unge: Vi har ikke råd til å miste ungdommene våre. Når situasjonen har stabilisert seg vil vi være avhengige av den kompetansen disse ungdommene har, skriver Janne Johnsen. Foto: Privat.
Vil satse på de unge: Vi har ikke råd til å miste ungdommene våre. Når situasjonen har stabilisert seg vil vi være avhengige av den kompetansen disse ungdommene har, skriver Janne Johnsen. Foto: Privat.Vis mer

Tallene på arbeidsledige går opp og boligsalget går ned

Situasjonen i Rogaland må tas på alvor.

Meninger

Rogaland er i en omstillingsfase. Statistikken på arbeidsledige går opp og boligsalget går ned. I arbeidet med å gjenvinne balansen er det viktig å ikke glemme fremtidens generasjon. Det er de som utdanner seg i dag som skal drive Rogaland og Norge videre i morgen.

En økende arbeidsledighet i vår region medfører utfordringer. Det er likevel viktig å huske på at vi har gått fra veldig lav til lav ledighet. Men dette er nok til mager trøst for alle dem som i disse dager opplever en ny og vanskelig hverdag.

Vi skal ta dagens situasjon på alvor. Derfor gjennomfører vi i Rogaland Mulighetsarenaen der alle gode krefter bidrar for å vise hvilke muligheter som finnes for de som nå står uten arbeid. Det være seg innenfor omskolering, videreutdanning, fullføring av påbegynt utdanning, eller kanskje utvikle en idé man har sittet på lenge og slippe ut gründeren man gjerne går med i magen. Folk trenger muligheten til å møte noen som kan vise dem veien videre, det legger vi til rette for.

Men den største utfordringen ligger i å ta vare på generasjonene som kommer etter oss. Rogaland har lenge vært et foregangsfylke når det gjelder yrkesfagopplæring og arbeidet vi gjør med lærlinger. Dette er jeg umåtelig stolt av, og hjertet mitt brenner for disse ungdommene. Og det er nå vi skal vise hva vi er gode for! Ikke fordi vi skal bevise noe for andre, men fordi den yrkesfaglige kompetansen vil være helt nødvendig for å få hjulene til å gå rundt. Vi må vokte oss vel for å ikke komme i en situasjon der vi har skremt ungdommen fra å bli tømmermann eller elektriker.

Vi arbeider aktivt med dimensjoneringen av tilbudet for yrkesfag i Rogaland. I et tett samarbeid med fylkeskommunen, yrkesopplæringsnemnda, opplæringskontorene og ikke minst de lokale bedriftene klarer vi å gi elevene et godt tilbud tilpasset det næringslivet etterspør. Likevel er det slik at vi på kort sikt opplever at det er flere som står uten læreplass. Det er fullt forståelig at flere bedrifter opplever trange tider og ser på det som en utfordring å ta inn flere lærlinger. Men til dem har jeg en klar oppfordring: Bli med å skape læreplasser - dette er vårt felles ansvar!

Vi har ikke råd til å miste ungdommene våre. Når situasjonen har stabilisert seg vil vi være avhengige av den kompetansen som disse ungdommene har. Da må vi også være med å bygge den. Vi kan ikke klage på at vi mangler fagfolk i fremtiden, dersom vi ikke er villige til å bygge kompetanse i dag.

Jeg er takknemlig og imponert over alle bedriftene i Rogaland som til tross for trange tider tar inn lærlinger. Men vi trenger flere. Jeg arbeider i disse dager aktivt med bedriftene for å få flere til å ta inn lærlinger. Jeg ringer, besøker og oppfordrer bedrifter om å åpne dørene for lærlingene. Vi har lagt mye trykk på offentlig sektor, enten det er staten, fylkeskommunen eller kommunene, til å ta inn lærlinger. Vi har også et organisert og tett samarbeid med næringslivet i hele fylket som gjør at vi klarer å få flere læreplasser. Jeg håper det offentlige, flere bedrifter og alle gode krefter blir med på dugnaden.

Med kunnskap bygger vi verdier.

Vi er en region som har stått overfor store utfordringer før, overvunnet og reist oss igjen - og det tror jeg vi kan klare igjen dersom vi tar de rette grepene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.