SELVMORD: «Det er bra at Vegdirektoratet har hatt fokus, og fortsetter å ha fokus på å få ned antallet trafikkulykker. Likevel kan vi nok forebygge flere trafikkulykker ved å redusere antall selvmord», skriver artikkelforfatteren. Foto: Svein Aage Nilsen / NTB Scanpix
SELVMORD: «Det er bra at Vegdirektoratet har hatt fokus, og fortsetter å ha fokus på å få ned antallet trafikkulykker. Likevel kan vi nok forebygge flere trafikkulykker ved å redusere antall selvmord», skriver artikkelforfatteren. Foto: Svein Aage Nilsen / NTB ScanpixVis mer

Tallene vi må snakke om

500 tar sitt liv hvert år. Hvorfor er det så få som er opptatt av å redusere antall selvmord?

Debattinnlegg

Tenk deg hvordan vi ville reagert hvis over fem hundre mennesker hadde dødd i trafikken i løpet av 2013. Hvordan ville debatten sett ut? Sannsynligvis ville mange ropt opp om høyere sikkerhet på veiene. Lavere fartsgrenser og bedre veier. I 2012 døde 154 personer i trafikken. Ifølge veidirektoratet det laveste tallet siden 1950.

Likevel sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen at 154 personer er for mange, og selvsagt har han rett i det. Vegdirektøren sier i samme intervju at «Dette er mer enn tall og statistikk. Bak hver ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn.»

Det er bra at Vegdirektoratet har hatt fokus, og fortsetter å ha fokus på å få ned antallet trafikkulykker. Likevel kan vi nok forebygge flere trafikkulykker ved å redusere antall selvmord. For det er en kjent sak at enkelte velger å ta livet sitt på veien. Ulykkesanalysegruppene til Statens vegvesen oppjusterte antall registrerte selvmord i trafikken fra fire per år til åtte per år etter at de begynte å studere årsaker til trafikkulykker i 2005. Sannsynligvis er det i tillegg mange selvmord som ikke blir registrert i den offisielle statistikken.

I Norge tar cirka 500 mennesker sitt eget liv årlig. På verdensbasis skjer det omlag en million selvmord hvert år. Det skjer med andre ord et selvmord hvert 30. Sekund. Det finnes også mørketall som eksempelet over viser. I tillegg til ulykker på veiene gjelder det overdoser og sannsynligvis en del drukninger. Man antar også at for hvert selvmord, er det ti selvmordsforsøk som fører til innleggelse. Dette er med andre ord ikke bare et samfunnsproblem her i Norge, men kan sies å være en global epidemi om man legger til grunn den store økningen i antall selvmord fra 1960-tallet og frem til slutten av 1980-tallet.

Etter dette har antallet selvmord holdt seg ganske jevnt. Flertallet av de som tar livet sitt er unge menn mellom 18 — 29 og menn mellom 45 og 55. Hva den drastiske økningen skyldes er komplekst og vanskelig å svare på, men noe som krever vår fulle oppmerksomhet hvis vi vil gjøre noe med problemet.

Hvert enkelt selvmord har selvsagt store konsekvenser, samfunnsøkonomisk og på det personlige planet. Familie, venner og kolleger står ofte igjen med skyldfølelse, ubesvarte spørsmål og en vanskelig sorg. Som etterlatt etter en som har tatt selvmord vet jeg hvordan det kjennes på kroppen og hvor smertefullt det kan være.

Jeg har tatt en gjennomgang av SSBs selvmordsstatistikk mellom 1996 og 2009. Den viste at 7424 nordmenn tok livet sitt i denne perioden. En kan regne med at hver enkelt person som tar selvmord i snitt har ti nære pårørende. Det vil med andre ord si at over 70 000 personer er blitt berørt av selvmord i den samme perioden, sannsynligvis er tallet høyere.

Når vi er opptatt av å redusere antall drap, voldtekter, ran, trafikkulykker og husbranner, hvorfor er det tilsynelatende så lite snakk om å redusere antall selvmord?

En av årsakene er nok at det er blitt en kultur i mediene som tilsier at dette emnet ikke skal snakkes om. Redselen for smitteeffekten har tilsynelatende satt seg i beinmargen på de fleste journalister. Det er nok heller ikke så enkelt å lage tabloide poeng ut av et så alvorlig tema. Samtidig er dette et av de feltene samfunnet bør ta mest tak i. Gjør vi ikke det vil sannsynligvis selvmordsstatistikken se like dyster ut om ti år.

Jeg oppfordrer derfor mediene og politikerne om å sette søkelys på selvmord som tema. For vi må tørre å snakke om det som er vondt, vanskelig og tabubelagt. 

(Redigert 7. mai. 15.20.)

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.