KOMMENTARER

Tallenes tale er klar: Nei, vi er ikke blitt Charlie

Ett år med intens karikaturdebatt har ikke endret holdningene våre.

MYTER OG SANNHET: Troen på at ytringsfrihet og religions-kritikk står svært sterkt i Norge, er overdrevet. Foto: NTB / Scanpix
MYTER OG SANNHET: Troen på at ytringsfrihet og religions-kritikk står svært sterkt i Norge, er overdrevet. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det føltes så nært. Ikke bare fordi det var i Europa. Ikke bare fordi det var i en avisredaksjon. Det skjedde mot en radikal, liberal, religionskritisk satireavis som deler mange av sine idealer med en avis som Dagbladet. Vi har også flere ganger høstet massiv kritikk for våre tegnseriestriper, selv om vår tegner Finn Graff av hensyn til sin egen sikkerhet lar være å tegne Muhammed.

Men det har foregått i langt fredeligere former: vi er er blitt innklaget til Pressens faglige utvalg, og har gått klar av kritikk.

For ett år siden føltes som den mest naturlige ting i verden å slå fast at angrepet var uhyrlig og absurd. Hånlig, religionskritisk satire har en selvsagt plass i vårt samfunn, i alle fall slik vi ser det.

For vi er journalister, og i Fritt Ord sin monitorundersøkelse fra 2014 om ytringsfrihetes kår i Norge kommer det klart fram at vi ser litt annerledes på saken enn befolkningen som sådan. Rapporten er fra før angrepet mot Charlie Hebdo, og undersøker blant annet hva det norske folk mener om påstanden «ytringer som håner religion bør være tillatt».

59 prosent av de spurte journalistene var helt eller delvis enig i at det bør være tillatt. Blant forfattere var andelen enda høyere: 67 prosent. Billedkunstnere var litt mer forsiktige, 46 prosent var helt eller delvis enige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer