Tallenes tungetale

Ingress

Meninger

FLERE NYHETSOPPSLAG har i det siste tallfestet det de frivillige organisasjonene har sagt lenge: tiggerinvasjonen uteblir.

Anslagene fra de frivillige organisasjonene i Oslo tilsier at det er mellom 200 og 500 tiggere i hovedstaden i sommer. Tallene er riktignok basert på brukerne av hjelpeorganisasjonenes tilbud, men det meste tyder på at er mer til å stole på enn myndighetenes tidligere prognoser. Oslopolitiet har ikke oppgitt noe antall i år.

Tallene for Oslo speiler en landsdekkende tendens - det er færre tiggere i år.

Tallene Står i kontrast til skrekkscenariene fra i vår. I Oslo påsto polititopper og byråder at opptil 2000 romfolk oppholdt seg i Oslo i fjor (mot Bymisjonens anslag på 700-900). I år skulle det komme enda flere.

Som vi tidligere har skrevet, er det sterkt kritikkverdig at tallene politi og politikere opererte med ikke var dokumentert. Tvert imot var de faktiske anslagene politiet hadde gjort mye lavere. Tallene ble brukt til å skape oppslutning om et tiggeforbud og andre hastevedtak. Det skapte en stemning som var så opphisset at det ble politisk nødvendig for justisminister Grete Faremo å foreslå ugjennomtenkte og tilsynelatende kraftfulle tiltak.

PRESSEN MÅ OGSÅ ta sin del av ansvaret for inntrykket som ble skapt. Når de har underbygget prognosene om en tiggerinvasjon, har de ofte spurt politifolk som har påpekt at de snakker om hva de «tror», «har inntrykk av» eller «observerer, men ikke vet». Det kan knapt kalles harde fakta. Hjelpeorganisasjonene har sådd tvil om de høyeste anslagene hele veien.

SPÅDOMMENE OM EN oslosommer full av tiggere har vært underbygget med en tilsvarende sammenrasket svogerforskning.

- Jeg vil ikke spekulere på hvor mange som kommer i år, sa byrådsleder Stian Berger Røsland til Aftenposten i mars.

- Men vi har sett utviklingen de siste åra. Det har vært flere og flere som kommer.

VÅREN HAR VIST oss at tallene ikke skal oppjusteres mye før de blir politisk dynamitt i en så betent sak som romfolkdebatten. Ei heller trenger antydningene og spådommene å være spesielt klare før de blir gjentatt så mye at de virker sannferdige.

Lærepengen minner om et mantra fra ekstremismedebatten: Nøkternhet og virkelighetssjekker er blant de beste våpnene mot krigspolemikk, sekkebetegnelser og skrekkscenarier som krever handling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.