Tallmagi og bistand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

12. oktober kommer økonomen Paul Collier til Oslo for å legge fram sin nye bok, «The Bottom Billion», på et seminar i regi av UD. Boken har blitt varmt omtalt av utviklingsminister Erik Solheim og hans analyseenhet, på tross av at den inneholder funn som er svært omdiskuterte i forskningsmiljøene. UD har presentert boken som en «oversikt over omfattende forskningsresultater», på tross av at den kun trekker på funnene til en forsker (Collier selv) og hans team. Colliers hang til enkle svar, tydelige pakkeløsninger og kvantifisering av en komplisert verden passer som hånd i hanske med politikernes behov for en salgbar bistandsstrategi. Spesielt populære er analysene som innebærer at det er hos de andre problemene ligger, og at vi selv ikke har noe annet ansvar enn å fortsette å bære den hvite manns byrde. Uten særlig motstand omfavnes nå Colliers analyse som en nytt trylleformular i bistandspolitikken.

Boken om «bunnmilliarden», den milliarden av mennesker som er aller fattigst, framstiller som nye mange av funnene som lå til grunn for Verdensbankens rapport «Breaking the Conflict Trap», publisert i 2003 med Collier som hovedforfatter. Også i den siste boken er «konfliktfellen» et bærende element i resonnementet. Konfliktfellen er situasjonen land som kommer ut av en borgerkrig tilsynelatende befinner seg i. Ifølge Collier og hans medforfattere i 2003 har slike land en svært høy sannsynlighet for å oppleve en ny krig i løpet av kort tid: 44 prosent sjanse i løpet av fem år. Den samme forestillingen om en konfliktfelle finner vi i denne siste boken – men nå er det blitt rundt 50 prosent sjanse for tilbakefall i løpet av ti år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer