Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tallmaterialet er svært mangelfullt

Kulturministeren vet ikke hva Norge faktisk får igjen for 18 millioner.

GLAD FOR UTREDNING: Kulturminister Anniken Huitfeldt (i midten) skal bruke 400.000 kroner på å kartlegge hvordan det går med norsk musikkeksport. Fra venstre: Kathrine Synnes Finnskog, styremedlem i Music Norway, Inger Dirdal, direktør i Music export Norway, Kristin Danielsen, direktør i MIC Norsk musikkinformasjon og Leif Holst Jensen, styreleder i Music Norway.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
GLAD FOR UTREDNING: Kulturminister Anniken Huitfeldt (i midten) skal bruke 400.000 kroner på å kartlegge hvordan det går med norsk musikkeksport. Fra venstre: Kathrine Synnes Finnskog, styremedlem i Music Norway, Inger Dirdal, direktør i Music export Norway, Kristin Danielsen, direktør i MIC Norsk musikkinformasjon og Leif Holst Jensen, styreleder i Music Norway. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

18 millioner bevilges årlig gjennom ulike støtteordninger fra kulturdepartementet of UD til styrking av norsk musikkeksport. Men hva vi faktisk får igjen for pengene, finnes det ingen helhetlige og gode tall på.

- Når det gjelder hva, hvor, og på hvilke områder norske artister tjener penger i utlandet, er tallmaterialet vi sitter på svært mangelfullt, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Utredning Derfor skal nå kulturdepartementet, gjennom kulturrådet, få laget en analyse av norske artisters platesalg og andre inntekter for musikkbransjen i utlandet, slik våre naboland Sverige og Danmark har. Til arbeidet er det satt av 400 000 kroner.

Kulturrådet vil nå legge arbeidet med rapporten ut på anbud, og den skal være klar i løpet av 2013, forteller Huitfeldt.

- Vi må behandle musikkbransjen som en næring, og da er det viktig å få laget denne utredningen, sier hun.

- Vekstnæring - Hva skal dere bruke utredningen til?

- Utredningen vil gjøre det lettere for oss å se hvor vi bør bruke ressursene fremover. Den vil gi oss bedre argumenter for en økt satsing på musikkeksport, sier hun.

- Hva vet dere om inntektene fra musikkeksport per i dag?

- Vi vet musikkbransjen er en vekstnæring både her hjemme og internasjonalt. Men akkurat hvor vi tjener penger på musikk internasjonalt, vet vi for lite om.

- Mer til færre I juni bestemte regjeringen at Norsk musikkinformasjon (MIC) og Music export Norway (MEN) slås sammen til en ny organisasjon, Music Norway (MN). Dette skal samordne og styrke den internasjonale satsingen på musikk, ifølge kulturministeren.

Kristin Danielsen, direktør i MIC, er svært positiv til utredningen.

- De siste årene er det tilført ressurser slik at vi kan jobbe godt internasjonalt. Nå trenger vi en plan for veien videre.  

- Slik det er i dag får mange artister små støttebeløp. En ordning med større beløp til færre band kan være aktuelt i fremtiden, sier hun. 

- Gledelig Kulturrådets Arnfinn Bjerkestrand syns det er gledelig at regjeringen nå satser på en helhetlig politikk rundt eksport av norsk musikk.

- For å øke mulighetene til inntekt for hele bransjen, må vi også øke markedene, sier Bjerkestrand, som tror statistikken kan by på overraskelser og frykter at den samlete inntekten er mindre enn vi håper på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media