Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tålmodigheten er slutt

FORSKNING: Lønnsforskjellen mellom ansatte ved universiteter og høgskoler og høyt utdannede i privat sektor har økt gjennom flere år. Nå er tålmodigheten slutt. Fra 24. mai kan ansatte ved universiteter og høgskoler komme til å gå ut i streik.Streik er et virkemiddel vi nødig tyr til. En streik midt i eksamentiden rammer først og fremst studentene, resten av samfunnet vil merke lite. På kort sikt. For på lang sikt handler dette om å sikre rekruttering til forskning og høyere utdanning, og framtiden for norsk forskning. Å bli forsker har lenge vært ettertraktet, noe som appellerte til de beste. Akademisk frihet og mulighet til å forfølge faglige interesser har gjort at forskere ved universiteter og høgskoler har vært mindre opptatt av lønn enn andre grupper. Slik tenker ikke de nye generasjoner. Dessuten er frihetsgradene vesentlig beskåret. Evaluering av kvalitetsreformen viser at de universitetsansatte må bruke mer tid på administrasjon og undervisning, og får mindre tid til forskning.

SAMTIDIG ØKER avstanden i lønn til ansatte i privat sektor. Tall fra det tekniske beregningsutvalget viser at forskere ved universiteter og høgskoler har en lønn som i gjennomsnitt ligger 36 prosent under lønnen for høyt utdannede i privat sektor. Dette burde uroe flere enn oss. Likevel sier statens forhandlingsleder Jørn Skille at han ikke ser noe behov for å øke lønningene for offentlig ansatte med høyere utdanning.-  Vi har ikke et særlig stort rekrutteringsproblem i staten i dag, sa Skille til LO-Aktuelt i mars.

VET HAN IKKE bedre? I Dagsavisen 10. mai slår rektorene ved universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim alarm om rekrutteringskrisen. De beste kandidatene velger heller en jobb i privat sektor enn i forskningen. Blant tannleger, leger og jurister er det nesten ingen som vil forske. Tendensen er økende i andre fag.-  I dag mister vi mange av de beste talentene fordi lønna ikke er konkurransedyktig, sa rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen. Lave lønninger gjør det dessuten vanskelig å få utenlandske forskere til å jobbe i Norge.Ifølge ukebrevet Mandag Morgen (15. mai) vil det kreve 15 000 nye forskerårsverk å nå målet om at tre prosent av bruttonasjonalprodukt skal gå til forskning innen 2010. Det er helt urealistisk med den forskerrekrutteringen vi har i dag. Vi må både rekruttere flere forskertalenter i Norge og hente akademisk arbeidskraft fra utlandet, om vi skal komme dit. Begge deler krever at forskerne får en konkurransedyktig lønn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media