Tålmodighetsprøve

Tålmodighetsprøve med krass slutt.

Man bør smøre seg med tålmodighet når man skal se den nye filmen til de belgiske Dardenne-brødrene. Den første halve timen skjer omtrent ingenting, selv om vi sakte, men sikkert blir kjent med hovedpersonen, snekkerlæreren Olivier (Olivier Gourmet). Et håndholdt kamera følger ham over skulderen, når han hvileløst og anspent går fram og tilbake i skolens lokaler. Kameraet nekter å gi oss et overblikk, stemningen blir ubehagelig tett og klaustrofobisk og det er umulig å bli sikker på om Olivier er en vi skal føle med eller mot.

Det er ingen vanlig yrkesskole Olivier underviser på, elevene er ungdommer som har havnet på skråplanet. Og nå kommer en ny gutt, Francis (Morgan Marinne), som Olivier ikke vil ha på snekkerverkstedet. Så dukker Oliviers ekskone opp, for å fortelle at hun venter barn med sin nye mann. Det opprører Olivier, men etter det ombestemmer han seg, og lar Francis begynne i snekkerlære.

Alle disse uforståelige hendelsene forklares etter hvert, men de har en sammenheng og et slags felles utspring. Hvorfor kan ikke forklares her, fordi det ødelegger opplevelsen som seer.

«Sønnen» er en enkel, nesten primitiv film, som til de grader tar oss med under huden på hovedpersonen, inn i hans innmurte følelsesliv.

Og den bygger seg nesten umerkelig opp mot et voldsomt klimaks, en av de få gangene hvor kameraet trekker seg noen meter unna.