Tam barnebok

Ungdomsbok med venstre hånd

BOK: Den strålende norske lyrikeren Hanne Bramness leverer et skuffende venstrehåndsarbeid når hun i høst prosadebuterer med en roman for barn/ungdom, «Lynettes reise». Under første verdenskrig, må Evelyn/Lynette Rhys (12) og familien hennes forlate sitt hjem i Argentina og reise tilbake til familiens opphavsland, England, hvor moren og søsknene skal oppholde seg mens faren er i krigen i Frankrike.

Det fargerike overklasselivet i Argentina veksles raskt inn i hard, grå hverdag når Lynette blir gitt ansvaret for lillesøsteren og sendt til en alkoholisert, heksete dame i Nottingham (ikke helt uten undertoner av Charles Dickens). Boka handler om hvordan Lynette må finne sin egen vei, når omgivelsene sviker henne.

Lynettes reise er ment å være en sanselig fortelling som syder av farger, lukter, blomster, kulde, varme, lys og mørke, men Bramness kommer aldri tett nok på stoffet og boka har blitt en oppkonstruert og uavklart affære.

Et eksempel er scenen der Lynette spionerer på en gutt som bader naken, en scene som simpelthen burde ha spraket av ungdommelig spenning, men som mangler innlevelse og magi. « Det er som den gulhvite kroppen suger til seg dette lyset. Han er helt naken. En sval luftning når henne der hun står og balanserer med de tunge spannene, men hun blir glohet likevel. Hun rødmer og det dumme hjertet hennes banker vilt. Bare han ikke snur seg i hennes retning! »

Bramness, som i sine dikt er så sansenær og finstemt, overkommer her aldri en grunnleggende distansert holdning. Boka er også i knappeste laget, så ting aldri får anledning til å modne i leseren.

Og hvorfor i all verden viser forsideillustrasjonen en høyst nåtidig kvinne i tjueåra, med sminke og stripet hår?