Tam kulturdebatt

Jeg blir virkelig irritert over måten kulturlivet svarer hver gang Frp sier noe vi alle visste fra før, nemlig at de ønsker å kutte i en liten, men ikke helt åpenbar budsjettpost.

SØKER GODE SVAR: «Frps kulturpolitikk har mange svakheter, men faktisk også et par gyldige poenger. Og gyldige poenger fortjener en faktisk debatt», skriver kronikkforfatteren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SØKER GODE SVAR: «Frps kulturpolitikk har mange svakheter, men faktisk også et par gyldige poenger. Og gyldige poenger fortjener en faktisk debatt», skriver kronikkforfatteren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

Jeg er en jazzmusiker, subsidiert med 10 års statsfinansiert skolegang, noen statlige stipender her og der og noen statsfinansierte honorarer for å spille musikken min for svært få betalende publikummere. Ut over det tjener jeg til livets opphold igjennom å tilby tjenester, altså spilleoppdrag eller undervisning, som folk betaler for. Mer næringsfiendtlig enn det er ikke min kunstneriske virksomhet.

Derfor blir jeg
grinete hver gang noen i Frp uttaler seg om kulturpolitikk. Det er aldri hyggelig å bli karikert som snylter, spesielt ikke av et parti som åpenbart gjør dette for å hamre inn billige poeng. Da hjelper det ikke at de fyller kulturpolitikken sin med faktafeil og dårlig skjulte fordommer. Alle kunstnere som mottar støtte må allerede «levere», det finnes det strenge mekanismer som kontrollerer. Alt dette er gammelt nytt.

Det jeg blir virkelig irritert over er måten kulturlivet svarer hver gang Frp sier noe vi alle visste fra før, nemlig at de ønsker å kutte i en liten, men ikke helt åpenbar budsjettpost. Jeg skjønner at mine facebookvenner blir oppgitte, men er det virkelig ingen andre partier som vil diskutere kulturpolitikk, eller innrømme noen svakhet i dagens system. For la oss være ærlige her, Norge har en av de mest kunstnervennlige kulturpolitikerne i verden. I hvert fall hvis man måler i kroner fordelt på antall kunstnere. Derfor er det naturlig å synes det er rart at mange penger går til tiltak som brukes av en liten elite. Det finnes fantastisk kunst og kultur i land som ikke har denne typen støtteordninger også.

Jeg mener det finnes kulturtiltak som virker så skreddersydd Kulturrådets tildelingskriterier at det er vanskelig å se på dem som autonome. Mange produksjoner som støttes spilles for en bitte liten menighet, og grunnet tilnærmet full statlig finansiering er ikke disse produksjonene avhengige av å nå ut til en større gruppe. Det går mange kulturkroner til byråkrati og utvalg. Jeg tror ærlige mennesker i kultursektoren er helt enige om dette. Reflekteres dette i resten av kulturdebatten? Nei! I stedet for saklige argumenter starter nesten alle forsvarstaler med klisjeer om kunstens egenverdi, og aldri et kritisk blikk på hva som faktisk skjer når staten blander politiske føringer med mesenvirksomhet i et lite land. Det er å unnlate å ta en debatt som det er ganske greit å vinne.

Akkurat derfor
blir jeg skuffet over de rødgrønnes 3. kulturløft. Det har ett eneste uklart budskap, og det er mer penger til kultur. Det er jo bra for de av oss som liker kultur, men la oss kalle det for det det er: Populisme for folk som stemmer annenhvert år og leser Morgenbladet. Problemene i musikkbransjen, som minskende inntekter for plateselskaper og et lite betalingsvillig publikum, blir ikke løst av å sprøyte inn oljepenger. De blir utsatt.

FRP'S kulturpolitikk
har mange svakheter, men faktisk også et par gyldige poenger. Og gyldige poenger fortjener en faktisk debatt. Eller er det sånn at det er for få mennesker i dette landet som bryr seg nok om kultur til at dette er noe partiene egentlig gidder å bruke tid på. Hvis det stemmer er det kanskje det eneste argumentet Frp trenger for å få gjennomslag for kulturpolitikken sin.

Artikkelforfatter Arthur Kay Piene. Foto: Privat
Artikkelforfatter Arthur Kay Piene. Foto: Privat Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.