Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tam thriller fra Eks-Ludlum

Ludlum-idé om amerikansk spion i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Robert Ludlum døde våren 2001, men nye bøker fra hans hånd strømmer fortsatt ut. De ble neppe skrevet av Ludlum, «Tristanbedraget» - utgitt i USA i 2003 - sies å basere seg på en skisse Ludlum skrev like før han døde, den skal siden være fullført av en ukjent «ghost writer».

Laber spenning

«Tristanbedraget» skiller seg fra andre Robert Ludlum-thrillere på flere måter. Den mest åpenbare er at nesten hele boka foregår i Moskva under andre verdenskrig, Ludlums andre bøker var i hovedsak lagt til nåtida. Men den viktigste forskjellen er rett og slett i spenningsnivået. «Tristanbedraget» kan ikke på noe punkt vise til samme spenningsoppbygning eller intensitet som en god Ludlum-thriller gjorde. Hovedpersonen er den amerikanske playboyen og agenten Stephen Metcalfe, som holder til i Paris når boka begynner høsten 1940. Han er en notorisk kvinneforfører, men hans store kjærlighet er den russiske ballerinaen Svetlana Baranova. Så når han får tilbud om å dra til Moskva for å stikke kjepper i hjulene på samarbeidet mellom Sovjet og nazistene, tenker han seg ikke om to ganger.

Elskerinne

Men i Moskva har Lana blitt elskerinnen til en fet og ekkel tysk diplomat, og vil ikke vite av Metcalfe. Han har uansett problemer nok som det er, for både sovjetisk og tysk etterretning er på sporet av ham. Og ingen av partene er spesielt varsomme når de vil nå målene sine. Hvis dette høres spennende ut, så stemmer ikke det. «Tristanbedraget» er mer eller mindre livløst skrevet, og til å være en thriller er denne boka gjespende kjedelig. Antakelig synes noen at merkevaren Robert Ludlum er for god til å gi opp, men fortsetter man på denne måten med å gi ut middelmådige bøker, gjør de som sitter med rettighetene mer skade enn nytte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!