Tam tur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det kan være bra med lette kulturprogram på tv. Selvsagt. Gårsdagens NRK1-Agenda «Franske forbindelser» var lett. Det begynte stemningsfullt: musettevals, parisstemninger, gamle fotografier av Per Krohg og Lucy (Guy Krohgs mor, bakerdatteren som klipte håret og ble nakenmodell), malerier, tegninger og hverdagsscener fra det råsjarmerende atelieret til Guy og Sossen Krohg i utkanten av Paris.

Guy, tredje generasjon Krohg-kunstner, vokste opp på Montparnasse. Han lekte på gulvet mens faren Per malte. Med Guy som guide i gatene som den gang var et levende kunstnerstrøk, kunne vi bare glede oss. Men så fikk han Bærum kunstforening på slep.

Grepet

Programideen var god. Noen av kunstforeningens medlemmer var tilbake på gamle tomter. Dagfin het faren til maskiningeniør Kjell Werenskiold. Faren til professor i kjernefysikk Sven Oluf Sørensen het Henrik. Begge bodde de i Paris i 1920-årene, det gjorde også Jean Heiberg, Axel Revold og Alf Rolfsen. Fransk innflytelse i norsk kunst var resultatet.

Guy tok foreningen med inn i atelieret der han pleide å huske - ut gjennom vinduet (for å få større fart). Han fortalte om Lucys fatale trappemøte med den bulgarske kunstneren Pascin. Og om Pascin som skrev de berømte ordene «Adieu Lucy» med sitt eget blod før han tok livet av seg. Guiden gjenga dramatikken på en pussig usentimental - og likevel sentimental - måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer