KOMMENTARER

Skogbrannene i Sibir

Tampen brenner

I hele verden har man menneskeskapte klimaendringer. I Russland holder man seg med byråkratiske klimakriser, mens det brenner i Sibir, skriver Morten Strand.

ENORME OMRÅDER: Dette satellittbildet er tatt av romfartsorganisasjonen Roscosmos, og viser enorme skogbranner som sprer seg i øde områder av Sibir. Foto: Roscosmos / AP / NTB Scanpix
ENORME OMRÅDER: Dette satellittbildet er tatt av romfartsorganisasjonen Roscosmos, og viser enorme skogbranner som sprer seg i øde områder av Sibir. Foto: Roscosmos / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For dem som leter etter de viktigste årsakene til den økologiske katastrofen som nå brenner seg gjennom skogen i Sibir, så er det like enkelt som det er hodeløst. Det begynte med noen i russisk sammenheng relativt uskyldige forbrytelser. Og det fortsatte med et byråkrati og et regelverk som er gjennomført ansvarsfraskrivende. Til sammen er dette en oppskrift på en katastrofe som man vanskelig kan klare å pønske ut. Hvis man ikke sitter i et djevelens laboratorium, og har som jobb å lage mest mulig økologisk faenskap.

Så langt har brannene sluppet ut omtrent like mye klimagasser som Russlands forurensende privatbiler gjør i løpet av et år. Tampen som brenner - og får det til å fortsette å brenne - er først og fremst likegyldighet, og den er ikke vanskelig å finne.

Dette har skjedd: Hver sommer er det store skogbranner i det enorme Russland. Men i år er brannene mye større og mer omfattende enn normalt. Noe av dette skyldes klimaendringene, som rammer Russland hardt. Men mange av brannene som i flere uker har pøst klimagasser ut i atmosfæren viser seg også å være påtente. De er tent på av folk som har drevet ulovlig hogst i de enorme skogene fra Ural til Stillehavet, for å skjule den ulovlige hogsten. Den russiske statsadvokaten har sagt at brannene i Irkutsk-regionen - der det brenner mest - er tent på av mennesker som ville skjule ulovlig hogst. Påtalemyndigheten ser ut til å reagere først etter at president Vladimir Putin har krevd at forsvaret måtte settes inn i brannslukkingsarbeidet. Etter at sjefen har ropt; alarm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer