ENORME OMRÅDER: Dette satellittbildet er tatt av romfartsorganisasjonen Roscosmos, og viser enorme skogbranner som sprer seg i øde områder av Sibir. Foto: Roscosmos / AP / NTB Scanpix
ENORME OMRÅDER: Dette satellittbildet er tatt av romfartsorganisasjonen Roscosmos, og viser enorme skogbranner som sprer seg i øde områder av Sibir. Foto: Roscosmos / AP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Skogbrannene i Sibir

Tampen brenner

I hele verden har man menneskeskapte klimaendringer. I Russland holder man seg med byråkratiske klimakriser, mens det brenner i Sibir, skriver Morten Strand.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For dem som leter etter de viktigste årsakene til den økologiske katastrofen som nå brenner seg gjennom skogen i Sibir, så er det like enkelt som det er hodeløst. Det begynte med noen i russisk sammenheng relativt uskyldige forbrytelser. Og det fortsatte med et byråkrati og et regelverk som er gjennomført ansvarsfraskrivende. Til sammen er dette en oppskrift på en katastrofe som man vanskelig kan klare å pønske ut. Hvis man ikke sitter i et djevelens laboratorium, og har som jobb å lage mest mulig økologisk faenskap.

Så langt har brannene sluppet ut omtrent like mye klimagasser som Russlands forurensende privatbiler gjør i løpet av et år. Tampen som brenner - og får det til å fortsette å brenne - er først og fremst likegyldighet, og den er ikke vanskelig å finne.

Dette har skjedd: Hver sommer er det store skogbranner i det enorme Russland. Men i år er brannene mye større og mer omfattende enn normalt. Noe av dette skyldes klimaendringene, som rammer Russland hardt. Men mange av brannene som i flere uker har pøst klimagasser ut i atmosfæren viser seg også å være påtente. De er tent på av folk som har drevet ulovlig hogst i de enorme skogene fra Ural til Stillehavet, for å skjule den ulovlige hogsten. Den russiske statsadvokaten har sagt at brannene i Irkutsk-regionen - der det brenner mest - er tent på av mennesker som ville skjule ulovlig hogst. Påtalemyndigheten ser ut til å reagere først etter at president Vladimir Putin har krevd at forsvaret måtte settes inn i brannslukkingsarbeidet. Etter at sjefen har ropt; alarm.

Men når forbrytelsen først er begått, så trer byråkratiet inn på scenen i djevelens laboratorium, og tilbyr sin hjelpende hånd. For når skogen først har tatt fyr, så gjøres det i utgangspunktet ingen ting - eller svært lite - for å slokke brannen. For fire år siden ble en ny lov vedtatt. Den slår fast at lokale myndigheter ikke er pålagt å slokke branner hvis kostnadene ved å slokke brannen er større enn verdien - målt i penger - av det som brenner opp. Det betyr at hvis bebyggelse eller industri står i fare for å brenne opp, vil myndighetene prøve å slokke brannen. Men hva hvis bare skogen brenner?

KAMENKA: Flere personer skal være skadet etter en brann i et ammunisjonslager i Sibir. Video: AP Vis mer

For alle som har tatt fly fra Moskva til stillehavsbyen Vladivostok i dagslys og med skyfri himmel, så er inntrykket overveldende. Det går timevis uten at man får øye på menneskelig virksomhet. Flyr man utenom de store millionbyene som Jekatarinaburg, Novosibirsk og Irkutsk, så er det, etter Ural-fjellene, bare endeløs skog. En og annen landsby kan skimtes, men stort sett ingen veier som viser skogsdrift. Det finnes praktisk talt ingen infrastruktur som er bygget ut for å drive skogen. Derfor er derfor store deler av den russiske skogen verdiløs - økonomisk sett.

Den nye loven var i utgangspunktet ment å gjøre hverdagen lettere for Russlands guvernører, som er ansvarlige for de lokale budsjettene, som uansett er slunkne. Men økologisk er dette selvsagt ikke bærekraftig. Folk tvitrer nå om pusteproblemer, og vinden blåser østover, mot flere byer med en million og flere innbyggere.

Det som skulle være en økologisk velsignelse - med en endeløs, urørt vill-skog - har i stedet blitt en forbannelse. Fordi det i det administrative systemet ikke er noen som har økonomiske insentiver for å slokke brannene. Selv om de både slipper ut enorme mengder klimagasser, som forsterker klodens oppvarming, og brenner ned skog som ellers kunne fanget klimagasser, og bremset varme-økningen på jorda. Så langt er et område litt større enn Belgia brent opp, man er allerede i ferd med å slå rekordene fra de enorme brannene i 2003 og 2012, og man frykter at et område tre ganger så stort vil brenne opp. Da vil man ha brent opp et område så stort som Portugal, og sluppet ut klimagasser for tre år med sterkt forurensende russisk bilkjøring.

- Disse brannene skulle vært slukket fra begynnelsen av, men ble ignorert på grunn av svak styring. Nå har det vokst til å bli en klimakatastrofe som ikke lenger kan stanses av mennesker, sier Greenpeace-aktivisten Anton Beneslavskij.

Putin kom på banen i forrige uke, beordret brannslukking, satte inn forsvaret i kampen mot brannene, og erklærte unntakstilstand flere steder. I motsetning til USAs president, så er ikke Putin noen klimafornekter, og han er ganske åpen om brannene i landet. Det er likevel ikke vanskelig å finne utgangspunktet den økologiske katastrofen som nå rammer Sibir. For tampen brenner. Voldsomt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer