Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Tamt fra Ap om skatt

Arbeiderpartiet burde ta økonomiske ulikheter på alvor.

OSLO  20151015.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen presenterer Arbeiderpartiets forslag til skattereform i Stortingets kinosal.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO 20151015. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen presenterer Arbeiderpartiets forslag til skattereform i Stortingets kinosal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Arbeiderpartiets forslag til skattereform, er det klart at vi vil få et bredt skatteforlik, slik alle partier ønsker. I både retning og tiltak er regjeringspartiene og Ap i rørende enighet. Det er ingenting som tyder på at Venstre og KrF vil ha problemer med å slenge seg med i valsen.

Det er imidlertid foruroligende at ikke Ap tar de økonomiske ulikhetene mer på alvor. Skatt handler om fordeling av byrder, ikke bare symmetri og gode vilkår for næringslivet.

Ap deler regjeringens visjon om at selskapsskatten og personskatten skal ned. Regjeringen vil ha den ned fra 27 til 22 prosent, mens Ap stopper på 23 prosent.

For å dekke inn tapet av skatteinntekter og for å sikre symmetri i systemet, er de også enige om en økning i utbytteskatten og en ny trinnskatt for personinntekter. Begge parter tar også noen marginale grep for å skattlegge eiendom, med unntak av primærbolig, hardere.

Det vil bli noe forutsigbar småkrangling om formuesskatten og enkelte fradrag, som reisefradraget.

Ap vil både beholde alle dagens fradrag og formuesskatten, mens regjeringen er mer villig til å kutte. Dette er imidlertid småtterier. De store linjene er det enighet om og vi vil derfor få et bredt forlik. Det er bra for forutsigbarheten og det er trolig bra for norsk næringsliv.

Det er likevel urovekkende at Ap vier så lite oppmerksomhet til fordeling. Det primære målet med skatteendringene for både Ap og regjeringa er å tiltrekke seg flere utenlandsinvesteringer. Bare subsidiært kommer fordelingsspørsmål inn, og da er ikke målet å redusere dem, men bare å forhindre at det ikke skal bli vesentlig større ulikheter mellom folk.

Arbeiderparti-toppene, som i fjor var hodestups forelsket i økonomen Thomas Piketty, har nå glemt hans budskap om faren ved økende ulikheter.

Som Tankesmien Agenda har påpekt i Dagbladet er det synd at ikke Ap foreslår å skattlegge eiendom og arv hardere. Det er gunstig både for å fremme vekst i økonomien og for å utjevne de økonomiske ressursene i befolkningen. Med tanke på

Arbeidepartiets mål om arbeid til alle, er det også merkverdig at de ikke i større grad reduserer inntektsskatten i bunn og strammer inn på toppinntektene. Det ville økt arbeidstilbudet, samtidig som det ville gitt mindre ulikheter.

Et bredt skatteforlik er først og fremst nødvendig for å kunne få gjennomslag for sårt nødvendige tiltak. Da er det bekymringsfullt at ikke partiene benytter muligheten til å skattlegge eiendom og arv. Begge er nødvendige skatter som intet parti vil tørre å innføre alene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!