Tande-P. slakter dagens programlederstjerner

Nå åpner tv-kongen for å ta tronen tilbake.

ALENE PÅ TOPP 50-LISTA: Alf Tande-Petersen er den eneste norske programlederen på lista over tidenes mest sette tv-program på norsk tv. I sommer hadde han revy på Hankø. Foto: Jon Terje Pedersen / Dagbladet
ALENE PÅ TOPP 50-LISTA: Alf Tande-Petersen er den eneste norske programlederen på lista over tidenes mest sette tv-program på norsk tv. I sommer hadde han revy på Hankø. Foto: Jon Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HANKØ (Dagbladet): Han var 90-tallets største tv-stjerne. Over to millioner nordmenn fulgte tv-programmet «Tande-På programmet».

I mars 2004 ga Tande-P. seg på skjermen.

I dag ser Tande-P. stort sett nyheter på tv. Likevel har han sterke meninger om dagens programledere.

- Det er stort sett folk som har lyst til å vise seg fram. Programlederen står fremst og så står gjestene bak og titter over på skuldrene hans. Det er for meg helt feil. Det er respektløst, sier han til Dagbladet.

Han vil ikke svare på hvem han tenker på.

Tande-P. synes det også er for mye kåtskap på kjendiser i tv-ruten.

UNG MAKKER: Alf Tande-Petersen og programledermakker Martin Sørensen i NRKs «Tande-På programmet» i 1992. Foto: Lise Åserud, NTB/Scanpix
UNG MAKKER: Alf Tande-Petersen og programledermakker Martin Sørensen i NRKs «Tande-På programmet» i 1992. Foto: Lise Åserud, NTB/Scanpix Vis mer

- En kjendis er et menneske som flår en katt på direkten i et realityprogram. En kjent person er noe helt annet. Det er et menneske som er bra på noe i en eller annen sammenheng. Jeg savner de gode historiene.

Knuste TV 2 Tv-kongen er ikke fremmed for å regjere på skjermen igjen.

- Hvis ikke sirkushesten får vist seg fram, så begynner den å sparke nervøst i halmen. Jeg er ikke der ennå, men jeg blir ikke svett av tanken på skulle gjøre tv igjen. Det er uansett altfor mye søppel som vises på skjermen i dag, fortsetter han.

Da «Tande-På programmet» kom på luften i 1992 knuste han regelrett oppstarten til TV2.

- De hadde ikke målbare seertall og måtte flytte nyhetssendinga. Dette var NRKs beste høst noensinne. Gatene var folketomme og pressen sammenliknet stillheten med oljekrisa på 70-tallet, sier Tande-P. og ler.

- Alle ville ha tak i meg. Jeg kunne bare si et tall og så fikk jeg de pengene jeg ville ha, forsetter han.

Ble deppa Selv om suksessen var enorm, fikk den raskt en bakside. Han ble drapstruet. Familien ble evakuert, og bevæpnet politi ble plassert i tv-studioet.

- På telefon fortalte han meg i detalj hvordan han skulle ta livet av meg og familien.

SLIK STARTET DET: Det var i Dagbladet Alf Tande-Petersens interesse for tv ble «slått på». Bildet av Tande-P. i pappskjermen er fra en turné til avisas forhandlere på slutten av 70-tallet.
SLIK STARTET DET: Det var i Dagbladet Alf Tande-Petersens interesse for tv ble «slått på». Bildet av Tande-P. i pappskjermen er fra en turné til avisas forhandlere på slutten av 70-tallet. Vis mer

Det ble for mye. Drapstruslene og den enorme oppmerksomheten tok plutselig overhånd.

- Jeg ble veldig deppa. Det ble for enormt. Livet mitt ble helt forandret og jeg ble et annet menneske. Jeg var sær før, men etterpå ble jeg nok verre, fortsetter han.

Reddet av «Lille Martin» En amerikansk forsker som ville følge den norske tv-stjerna, regnet ut at hvis en amerikansk programleder hadde så mange seere, så ville halve Amerika ha sett på tv. «Tande-På programmet» skapte tv-historie i verdensklasse.

Det var ingen selvfølge at programmet skulle bli en suksess. Sekunder før den direktesendte premieren holdt det på å gå fryktelig galt. Det svartnet for Tande-P. og han klarte ikke å gå. «Lille Martin» ble redningen. Medhjelperen ble sendt inn alene for åpne programmet.

- Martin vet det ikke, men han reddet livet mitt den gangen. Programmet kunne blitt tatt av lufta.

De siste åra har han holdt på med teaterforestillinger og skrevet bøker. Han har også hatt ulike roller i næringslivet.

Løy seg til jobb Journalisten er fylt 60 år og har en lang karriere å se tilbake på utenfor tv-skjermen.

Allerede i 1969 løy han til seg en rolle som journalist i Adresseavisen. Seks år seinere havnet han for første gang på lufta, da i NRK Radio. Programlederen i «Reiseradioen» var syk og Tande-P. ble satt til å lede det direktesendte programmet alene.

MODELL: Alf Tande-Petersen hadde i ungdommen en karriere som modell.
MODELL: Alf Tande-Petersen hadde i ungdommen en karriere som modell. Vis mer

Kort tid etter havnet han i Dagbladet. Her ble han etter noen år satt til å lage aktiviteter og underholde kiosker og butikker som solgte avisa.

- Arthur «Oluf» Arntzen og jeg dro på norgesturné på slutten av 70-tallet. Vi underholdt og jeg hadde blant annet en rolle som tv-programleder med en sånn skjermramme laget i papp. Dette var den profesjonelle debuten min, sier han og ler.

- Kanskje allerede der dukket det opp en lyst om å gjøre noe på tv.

BLØFFET SEG TIL JOBB: Men Adresseavisen var fornøyd med innsatsen til Tande-P. og utnevnte han til svømmejournalist.
BLØFFET SEG TIL JOBB: Men Adresseavisen var fornøyd med innsatsen til Tande-P. og utnevnte han til svømmejournalist. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer