Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tande-Pengemaskin

Først ble han tv-konge, så ble det suksess med revytekster og kriminalbøker. Nå åpner Tande-P. sin sjuende danserestaurant midt i Oslo sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her i lokalene til Dovregubben sitter det folkelighet i veggene. Det gjør det fortsatt, selv om vi har brukt et tonn sparkelmasse på dem, sier Tande-P. under framvisningen av sin nye danserestaurant, Tændis på 1500 kvadratmeter i Storgata i Oslo.

Det var på 80-tallet han ble kongen av lørdagsunderholdningen på NRK. Hemmeligheten bak suksessen var programlederens ønske om å lage moro for hele familien. Siden har Tande-P. forstått at det ligger penger i det folkelige.

I fjor omsatte aksjeselskapet Tande-P. As for 2,6 millioner kroner.

Selv satt han igjen med et resultat i selskapet på 1,1 millioner kroner.

Som privatperson hadde han i fjor en inntekt på 792000 kroner, og han har en likningsført formue på 1,8 millioner kroner.

I juni i fjor startet han også et nytt aksjeselskap, Tande-P. Drift As, og gjennom dette har han rukket å åpne en Tændis i Kragerø og i Verdal. Både på Lillestrøm og i hjemstedet Vormsund finnes det to.

Levende musikk

Tændis i de gamle lokalene til legendariske Dovrehallen i Storgata 22 i Oslo er siste investering i Tande-P.s imperium. Her skal han gjennom selskapet Tande-P. Drift As bruke åtte millioner kroner på å skape en skikkelig danserestaurant med tre barer, galleri, scene og plass til 800 gjester. Det blir billig drikke, og menyen vil bestå av norske, folkelige og rimelige retter.

Restauranten har ifølge astmatikeren Tande-P. Norges beste ventilasjonsanlegg, men noen diskjockey finnes ikke. All musikk skal være levende.

- I tillegg har vi skjermer, sånn at lokalet på dagtid kan leies bort til konferanser for næringslivet.

Planen er å gjøre Tændis til et senter i Oslos kulturliv med diverse konserter og teaterforestillinger. For eksempel ville Øivind Bluncks show på Dizzie Showteater ifølge Tande-P. passet utmerket her. Eller Vazelina Bilopphøggers.

- Dette kan jeg

Rundt ham legger en stor arbeidsgjeng parkett, det sages og males, og alt gjøres for å rekke «deler av julebordsesongen». Tændis strekker seg etter dansebandsegmentet, en gruppe av folket han mener diskrimineres både i mediene og ellers i samfunnet.

- Jeg tok valget om å spille på det folkelige da jeg begynte i radioen. Da opplevde jeg nemlig at det var ingen som spilte den musikken de aller fleste ville høre. Andre får ta seg av gourmetrestauranter og VIP-klubber. Dette kan jeg, dette publikummet kjenner jeg, og disse menneskene er trygge på meg.

Tande-P. er ikke redd for at Oslo skal være fattigere på Vikingarna-fans enn folk i for eksempel Vormsund. Som underholder på cruise og festivaler, seinest som konferansier på den store dansegallaen i Vallhall i Oslo lørdag kveld, har han lært at det største tilfanget av folk er kommet fra hovedstaden.

- I likhet med resten av landet er det mange osloborgere som liker å svinge seg i dansen. Men det er selvfølgelig en høyere jålefaktor her enn andre steder.

- Problemet er vel heller at musikken er dårlig og maten kjedelig?

- Det tror jeg ikke. Dansebandmusikk er svært etterspurt, og den maten vi kan tilby, selger bra andre steder.

På spørsmål om for eksempel stand-up kommer til å stå på programmet, eller om det bryter med konseptet, er kongen av folkelighet krystallklar:

- Thomas Giertsen er folkelig. Han vet det bare ikke selv!

Mer NRK

Til tross for driften av de sju restaurantene i Tændis-kjeden vil ikke Tande-P. forsvinne fra tv-skjermen. Allerede på nyåret er han klar med en konkurranse på NRK1 ti fredager på rad.

- Det blir en tv-lek med helt vanlige mennesker som deltakere. I forbindelse med restaurantene er jeg egentlig bare en frontfigur som skal komme innom for å si noen ord og tappe en øl.

Alt blir som før, med andre ord. Han har kontrakt med underholdningsavdelingen i NRK og kommer derfor også til å dukke opp som programleder i «Reiseradioen» og «Nitimen» på P1. I tillegg kommer det spenningsbøker og revytekster:

- Jeg har jobbet med ei bok i ett år nå, og jeg kommer helt sikkert til å skrive flere revytekster. Showet «...blunkBlunck» på Dizzie har jeg skrevet sammen med Øivind Blunck, men nå har jeg jo en egen scene å skrive for.

- Du jobber mye?

- Ja, jeg står opp ved fem- sekstida om morran og begynner å jobbe.

Hele Norges coronakart