Tangent- talent

BERLIN (Dagbladet): Merk deg navnet Hans Petter Tangen (21), en ny, kommende mesterpianist fra Karmøy. Mål: Å nå like langt som forbildet, Leif Ove Andsnes.

- Han har alle muligheter til å greie det. Hans Petter er et talent utenom det vanlige, sier Jiri Hlinka - tsjekkeren som har hovedæren for at Leif Ove Andsnes og Håvard Gimse er blitt verdensnavn.

I sin første internasjonale tevling, i den 23. Smetana-konkurransen i den tsjekkiske byen Hradec Kralove, gjorde Tangen rent bord i konkurranse med unge klaverbegavelser fra Japan, Australia, Russland, Tsjekkia og nesten 40 andre land.

Ikke bare vant han førsteprisen sammenlagt. For sin framføring av Béla Bartsks «Suite, opus 14» tok han prisen for beste tolkning av en komposisjon fra det 20. århundre.

Startet som seksåring

- Nå er det bare hjem for å øve, øve, øve. Disse prisene var en fantastisk inspirasjon. De ga meg selvtillit, sier Hans Petter Tangen til Dagbladet.

I likhet med Leif Ove Andsnes er han fra Karmøy, og har de siste fire årene hatt samme lærer, Jiri Hlinka. Også Hans Petter startet hos Laila Laurents Pedersen ved Karmøy kommunale musikkskole, som seksåring. Nå studerer han ved Barratt Dues Musikkinstitutt i Oslo på tredje året ved siden av timene med Hlinka i Bergen.

- Han er ikke til å bremse, men er nesten fanatisk i sitt arbeid. Jeg har måttet tvinge ham til å snu døgnrytmen, ellers ville han øve hele natta, sier Jiri Hlinka.

Klavermaraton

Tsjekkeren har etter triumfen i Hradec Kralove sikret et nytt kremoppdrag for Hans Petter Tangen, Håvard Gimse og tre andre av sine studenter. Under den prestisjetunge vårfestivalen i Praha i år 2000 skal de fem framføre en klavermaraton.

Jiri Hlinka har sittet i juryen i Hradec Kralove i fire år og har hatt med seg flere norske elever dit. Beste resultat så langt var Steffen Horns andreplass for to år siden. Også han er fra Karmøy.

<B>DEN NYE ANDSNES:</B> -&nbsp;Nå er det bare hjem for å øve, øve, øve, sier Hans Petter Tangen, som blir sammenliknet med Leif Ove Andsnes.