Tango hele natta

- Tango? Ja, er du gær'n. I fjor danset vi tango hele natta til musikken fra en sveivegrammofon. Torsdag feirer Anneke von der Lippe 35 år sammen med venner og med 25 krabber i kjelen.

- Da jeg var liten, hadde jeg aldri stor fest om sommeren.

Von der Lippe smiler lurt og drar litt i den utvaska lua.

- Men jeg har tatt det igjen på mine eldre dager, med krabbelag til den tidlige morgen.

Da drikker Anneke og et tjuetalls venner pappvin og snakker. Masse.

- Det prates utrolig mye, skravla går.

Apekatten Anneke

Jeg ler og hun ler og så prater vi litt om Elvira. Slue Elvira på ett og et halvt år.

- Hun er veldig lur. Lur i trynet sitt. Von der Lippe gjør en grimase.

- Hun snurrer oss rimelig lett rundt lillefingeren.

Veslejenta selv har dratt med pappa på stranden. Vi gjetter oss til at hun har sagt sin favorittsetning «nam nam» og smilt seg til en is.

Selv ble Elviras mamma kalt apekatt da hun var mindre. Hun pratet i timen, sa mye tull og holdt, i nært samarbeid med en venninne, på å ta livet av læreren sin.

- Nei da, hun lever i dag, vi holder faktisk kontakten. Det var ikke noe alvorlig, vi bare var litt urolige og pratsomme.

Og med ett skjønner skuespilleren at også dattera vil komme i den alderen.

- Jeg gruer meg til Elvira skal se filmene jeg har vært med i. En periode vil hun vel synes alle er forferdelige, men jeg håper hun blir litt stolt og.

Spiller Nora

- Hei, sier Anneke. En mannlig nabo kommer forbi oss. «Tidligere sommerflørt?» undrer jeg.

- Nei, ikke hun, men alle andre, forsikrer han og ler.

- Jeg var ikke her om sommeren da jeg var liten, men hvis jeg hadde vært det, så kanskje?

Naboen går, men lover å hente henne, slik at hun kan få sitte på tilbake til hytta. En gammel årestue fra 1300-tallet som faren og farfaren fraktet til Nevlunghavn fra Hardanger. Riktig så lenge er det ikke siden Ibsen skrev «Et dukkehjem». Anneke von der Lippe debuterer som Nora på Nationaltheateret til høsten.

- Det er ålreit, det. Et gammelt, støvete stykke som jeg tror det blir moro å spille.

Naboen med båt kommer for å hente naboen som står øverst på plakaten når Nils Gaups «Misery Harbour» har premiere under Amandafestivalen 22. august. Vi rister hender.

- Ikke finn på noe tull, advarer von der Lippe, og jeg smiler «Elvira-lurt». Hva gjør dette til ditt jordbærsted? Vi har ei hytte her. En flott årestue som far og farfar flyttet hit fra Hardanger.Når var du her sist? Jeg har vært her siden slutten av juni.Din første sommerflørt? Jeg hadde kjærester mer på vinterstid. Det var ikke så mange gutter her om sommeren.Din beste sommer? Min første sommer med Morten (Kramer, ektemann, red.anm.).Hva slapper du best av med om sommeren? Å sykle med Elvira bakpå og ha lange samtaler om skjell og sand.Det beste og verste med å være kjendis om sommeren? Det beste er ferie og da er det ikke så mange som kjenner meg igjen, tror jeg. Det verste? Tja, det er ikke så ille.Din første sommerjobb: Jeg satt i Tryvannstårnet og solgte billetter.

KRABBELAG: -i overimorgen blir det krabbelag, for da fyller jeg 35, sier Anneke von der Lippe.