Tango i Oslo

I kveld kommer en av Argentinas fremste tango-musikere for å sette norske hjerter i brann.

Det er gjevt besøk som gjester Oslo når argentineren Rubén Juarez entrer scenen i kveld. Han er komponist, sanger og bandoneonist. Det siste, som skaper mang en trykkfeil i norske aviser, er en type trekkspill.

I Buenos Aires nevnes han i samme åndedrag som store tango-musikere som Mercedes Sosa og Juan Manuel Serrat. På rullebladet har Juarez tredve år som musiker og tjueåtte plater. Dessuten har han reist land, strand og utland rundt for å spre tangoens budskap.

Makkeren hans på piano heter Daniel Turano. De to musikerne og komponistene har samarbeidet i mange år, og holdt konsert i Norge seinest i nittini. Nå planlegger de å gi ut plate sammen.

Tango-tradisjonen oppsto i møtet mellom de fattige, argentinske miljøene og innvandrere fra middelhavslandene og Øst-Europa. Den italiensk operaen, den spanske flamencoen, gaucho-kulturen, det tyske trekkspillet, de lokale musikktradisjonene og rytmene fra de afrikanske slavene ble mikset sammen til et enestående uttrykk. Tangoen ble innvandrernes utløp for hjemlengsel, sorg og melankoli.

Stadig flere nordmenn lar seg oppsluke av den pasjonerte elegansen. Men mange lar det bli med drømmene om å være ekte milogueros: tango-dansere. Hvis du er en av dem, kan du besøke sidene til Oslo Tangoklubb for å finne ut når neste kurs går av stabelen. Og etter konserten i kveld er alle velkomne til å danse.

Denne uka kan du også få med deg Argentinsk filmuke, der det riktignok ikke dreier seg så mye om tango, på Cinemateket.