KOMMENTARER

Stormen rundt Innovasjon Norge-ansettelsen

Tanken om at den flinkeste skal vinne frem, er mer omstridt enn man skulle tro

Ordet «meritokrati» var ikke egentlig positivt ment.

BRYTER: Kampen for at det skal være den som er flink og jobber hardt som vinner jobber og posisjoner, var lang og seig. Innovasjon Norges ansettelse av Katharina Andresen vekker oppsikt fordi den bryter med dette. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
BRYTER: Kampen for at det skal være den som er flink og jobber hardt som vinner jobber og posisjoner, var lang og seig. Innovasjon Norges ansettelse av Katharina Andresen vekker oppsikt fordi den bryter med dette. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hurlumheien var, ikke så overraskende, et faktum da det viste seg at 23 år gamle Katharina G. Andresen hadde seilt inn i en stilling i Innovasjon Norge hun ikke var blendende kvalifisert for. Ansettelsen brøt med et prinsipp som er blitt sakte kjempet frem av progressive krefter, nemlig det meritokratiske. Meritokrati går kort oppsummert ut på at det er hva du utretter, kombinasjonen av evnene du har og arbeidet du legger ned, som skal ta deg opp og frem. Dersom du er flink, skal ikke sosial bakgrunn, kjønn eller hudfarge brukes til å holde deg nede. Dette var en gang en radikal tanke i et Europa der det i hundrevis av år hadde vært ansett som finere å få penger og tittel i fanget fra forfedrene dine enn å ha jobbet for dem, og der det var mange rom som ikke var åpne for kvinner, det som måtte være av minoriteter, eller menn med arbeiderklassebakgrunn.

Det er særlig den mobile middelklassen som har vært opptatt av meritokratiet. Dermed har det også, som alt middelklassen er opptatt av, blitt kritisert og analysert til døde. Han som første gang satte ordet på trykk i 1958, sosiologen Michael Young, mente det ikke som noe positivt. Han så for seg en tenkemåte som skapte større avstand mellom folk enn det burde være. Begrepet ble da også påkalt av sultne finansfolk i jappetiden, og også senere, for å forsvare himmelhøye salærer og et krav om å få utfolde seg uten reguleringer. Jeg er jo den beste, dette er jo et meritokrati, slipp meg frem. For venstresiden har meritokratiet vært problematisk på grunn av denne forbindelsen til en grenseløs form for kapitalisme. Flere kritikere har dessuten påpekt at «kompetanse» ikke er så nøytralt som det først kan virke. De som deler referanser og talemåter med de som har makt til å hyre og forfremme, stiller sterkere i konkurransen som er ment å være lik for alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer