DEBATT

Mindreårige asylsøkere

Tanken på at han skal tilbake, gjør at jeg forstår at selvmord er en løsning for han

Når er et barn blitt en voksen? spør spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, Henriette K. Sandven.

ASYLSØKER: Henriette Sandven måtte si fra da hun kom i kontakt med en suicidal asylsøker. Her er en tjenestemann i operativt team hos Politiets utlendingsenhet bærer en bag med klær tilhørende en kvinne som skal sendes ut av landet.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ASYLSØKER: Henriette Sandven måtte si fra da hun kom i kontakt med en suicidal asylsøker. Her er en tjenestemann i operativt team hos Politiets utlendingsenhet bærer en bag med klær tilhørende en kvinne som skal sendes ut av landet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har forpliktet meg til å fortelle om gutten jeg traff på vakt i helgen. Han ble meldt som en 17 år gammel afghansk asylsøker som hadde forsøkt å ta livet sitt. Jeg skulle gjøre en psykiatrisk vurdering av han.

Gutten hadde dagen i forveien fått vite at asylsøknaden hans var avslått og dessuten at hans alder var anslått til å være 18 år. Dette ville selvsagt medføre en stor endring i hans liv, et liv som det siste året var i ferd med å stabilisere seg, etter mange år i uviss utrygghet.

Da gutten var 12 år gammel, ble hjembyen hans angrepet av Taliban. Han ble selv torturert og huset hans brent ned. Faren og to søsken døde i brannen. Moren og en yngre bror overlevde. Gutten selv ble hardt skadet og venner av familien fikk han flyttet til et sykehus i Pakistan, hvor han brukte et år på rehabilitering. Han pådro seg varige fysiske og psykiske skader, og mest synlig en stiv, smertefull og følelsesløs arm.

Etter sykehusoppholdet begynte gutten sin ferd mot Europa, hvor livet skulle handle om overlevelse; det å skaffe seg mat og et sted å sove for natten. Han var alene i verden, og måtte passe på seg selv. Hjernens utvikling ble satt på vent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer