Tankene går til «Day of the Tentacle»

Siste «Sam & Max» er en eneste stor opptur.

|||Etter at spillselskapet Telltale Games kjøpte opp rettighetene til både «Monkey Island»- og «Sam & Max»-spillene, har de grundig utforsket det relativt nye episodeformatet.

Spillseriene har holdt en gjennomsnittlig høy kvalitet, men for hver eneste spillsnutt som er blitt utgitt med månedlig mellomrom er det også blitt tydeligere at de behersker kortformen.

Andreepisoden i tredjesesongen av «Sam & Max» er et ypperlig eksempel på dette.

Klemt inn på rundt fire timer har spillskaperne her klart å levere en tvers gjennom underholdende og utfordrende spillopplevelse, uten at det en eneste gang føles oppstykket eller gjenbrukt.

For mens vi i tidligere sesonger og episoder etter hvert har begynt å ane en tendens til resirkulering av personer, gåter og scener, er nesten alt i «The Tomb of Sammun-Mak» ferskt og flott.

For første gang får man som spiller følelsen av at Telltale virkelig er blitt trygge på episoderammene, for dermed å kunne tøye disse til det ytterste.

Spillepisoden begynner med at frilanspolitidyrene Sam og Max på magisk vis blir dratt inn i en rekke gamle filmruller som tar for seg eventyrene til deres forfedre — noe som hendig nok tillater oss som spillere å ta styringen over disse.

Fordelt på fire filmruller skildres jakten på hemmelighetene til den gamle egyptiske kongen Sammun-Mak, men ikke tro at dette skjer i kronologisk rekkefølge! På snedig vis må du hele tiden få nåtidens Sam & Max til å bytte mellom filmrullene, for å kunne samle ledetråder og løsninger på kryss og tvers av de fire tidsperiodene.

1

Ting du gjør en i en tidligere rull vil påvirke handlingen i en påfølgende rull, og løsningen på et tidlig problem må kanskje snuses fram i «ettertid».

Denne hoppingen fram og tilbake i tid, ikke ulikt slik vi husker fra «Day of the Tentacle», bidrar til et helt nytt nivå på gåteløsningen.

Sammen med et velskrevet manus, forfriskende møter med nye og gamle figurer samt et helstøpt sett med gåter og løsninger, er denne episoden forhåpentligvis en pekepinn på alt det gode vi har i vente de neste månedene.

Betryggende er det også å se at Max' nyvunne overnaturlige evner ikke går ut på det samme som i forrige episode, men denne gangen åpner for helt nye scener.

Hva i alle dager er det kan finne på til neste gang? Heldigvis er det bare en måned til vi får vite svaret — det er skjønnheten med episodespill.