Tanker før et nytt årtusen

En ny bokutgivelse fra Lars Saabye Christensen er blitt en årviss affære. På 23 år har han gitt ut like mange bøker, og nå er han på banen med en ny diktsamling. Men lett er det ikke. - Jeg har alltid en stein i skoen, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Falleferdig himmel» er Saabye Christensens tiende diktsamling. Den første, debutboka, var «Historien om Gly» i 1976. Den fikk han Tarjei Vesaas' debutantpris for.

- Jeg prøver å skrive litt hver dag. Etter noen år dukker jeg ned i en diger haug med notater, og forsøker å samle mine egne tanker. Denne gangen fant jeg mange forskjellige tekster og stemmer. Boka er et sted hvor disse stemmene møtes.

- Hvorfor dikt og ikke en roman eller noveller?

- I lyrikken trenger jeg ikke definere tid eller sted. Poesi er punkter. Jeg vet fort om det jeg skriver vil bli et dikt eller en fortelling. Jeg prøver å løfte de små øyeblikkene opp fra bakken, og jeg håper jo at det er en kjerne her som er min egen stemme.

- Har du funnet den?

- Jeg leter alltid, men det er lenge siden jeg har vært så til stede som her.

- 200000 mennesker har kjøpt «Beatles», mens kanskje 400 vil kjøpe «Falleferdig himmel». Hvorfor bør folk lese diktene dine?

- Det er et paradoks at det kommer flere mennesker på en enkelt av mine opplesninger enn det er solgt bøker, men husk at det er vanskelig å måle poesiens utbredelse. Du finner dikt på trikken, på melkekartongen eller i en sang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer