- Tankevekkende fortelling om integrasjonens vanskeligheter

Dagbladets anmelder om Jonas Hassen Khemiris nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Med debuten «Ett öga rött» (2003) ble Jonas Hassen Khemiri straks utropt til den nye, store «innvandrerstemmen» i Sverige. I andreromanen «Montecore» videreutvikler Khemiri problematiseringen av språk og refleksjonene rundt forholdet mellom innvandrergenerasjoner og mellom Sverige og dets nye landsmenn. Men denne gang bærer en av romanens hovedpersoner samme navn som forfatteren og har delvis samme historie.

«Montecore» er slik sett en lek med forholdet mellom liv og diktning som kan likne den påfallende mange norske forfattere har bedrevet de siste åra. Boka er full av hentydninger til den forrige suksessromanen Khemiri skrev, og til en mottakelse som «innvandrerbok» forfatteren helt åpenbart var sterkt misfornøyd med.

Språk og skriving

Men først og fremst handler «Montecore» om den fiktive figuren Jonas Hassen Khemiris far, den karismatiske skikkelsen som i boka tildeles navnet Abbas (likheten med Abba er tilsiktet), som forlater Tunisia etter å ha forelsket seg i den svenske 1970-tallsradikaleren Pernilla, flytter sammen med henne i Stockholm og får sønnen Jonas.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer