Anmeldelse: Helene Uri - «Hvem sa hva? Kvinner, menn og språk»

Tankevekkende om kvinner, menn og språk

Skarpt, innsiktsfullt og vittig om hvordan vårt forhold til kjønn påvirker språket.

FULLTREFFER. Helene Uri har funnet mange gode eksempler på kjønnet språkbruk i sin nye bok. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FULLTREFFER. Helene Uri har funnet mange gode eksempler på kjønnet språkbruk i sin nye bok. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Denne boken er et lite forsøk på å forandre verden. Jeg har hatt som ambisjon å avdekke hvilke begrensninger og fordommer rundt kjønn som ligger skjult – og mindre skjult – i språket», skriver Helene Uri i «Hvem sa hva?»

Gjennom historiske eksempler, anekdoter, språkforskning, tallmateriale og egne og andres fordommer og opplevelser, bevisstgjør hun oss om i hvor stor grad språket er formet av – og former – vårt forhold til kjønn. Der kommer kvinner ganske dårlig ut.

Beryktet språkforsker

«Hos kvinnan dominerar känslan, hos mannen förståndet», fastslo den svenske språkforskeren Gustaf Cederschiöld om det han kalte kvinnospråk i 1899. 50 år senere skrev den norske språkforskeren Georges Abel at «Det er kanskje kvinnenes tendens til språklig overdrivelse som ved første øyekast atskiller hennes tale fra mannens».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer