Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tankevekkende om mafiametoder

For å få innsikt i Enron-skandalen må man ganske enkelt kjenne til hvordan mafiaen opererer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette likeframme råd til forståelse av vår tids mest omfattende finansielle skandale, gis av den britiske journalisten Christopher Hitchens i magasinet Vanity Fair. Hitchens skriver at vi nå har nådd et punkt der forretningslivet lærer av den organiserte kriminaliteten.

  • - Mafiaens viktigste prinsipp er å «skitne til», skriver han. Poenget er å involvere så mange som mulig. Ikke bare fjerner det enhver lyst til å skrike opp, men det sikrer også at en mengde ellers respektable mennesker har interesse av å hindre avsløringer.
  • Da energiselskapet Enron gikk spektakulært konkurs før jul, hadde George W. Bush, Tony Blair, partier, advokater og maktmennesker av alle slag fingrene sine i paien. 212 av 248 granskende kongressmedlemmer hadde selv mottatt bidrag fra Enron. Selskapet hadde «skitnet til» på alle kanter og kunne fortsette sin delvis fiktive business ut i det katastrofale.
  • Hitchens drar parallellen videre. Mafiaens hovedregel «Omerta» synes nå å gjelde alle tilskitnede i den amerikanske administrasjonen. «Omerta» betyr i korthet: Hold øyne og ører åpne, men munnen lukket.
  • Jeg synes Hitchens analogi mellom Enron og mafiaen er tankevekkende. Han er en uredd og uforutsigbar skribent. En kommentator verdt å lese. Født britisk, men bosatt i den amerikanske hovedstaden. Noen ganger inntar Hitchens rollen til den lille piken i eventyret, hun som fastslår at keiseren ikke har klær på. Han ble først kjent for sine respektløse artikler i The Nation og i Vanity Fair. I fjor skrev han ei bok om Henry Kissinger, der han hevder Kissinger umiddelbart bør stilles for internasjonal krigsrett. Tidligere har han tatt for seg Mor Teresa, i ei bok med den utfordrende tittelen « The Missionary Position». Når det gjelder USAs krig mot terror, er han helt klar: Bin Ladens fundamentalisme er vår tids fascisme, og USA har all rett til å gripe til krig for å stoppe den.
  • Hitchens kommenterer også det ubehagelige faktum at Enron lenge fikk leve i fred for pressen. Den kvinnelige journalisten som først slo opp saken i magasinet Fortune, hadde rett og slett lagt sammen noen tall og stilte så det enkle spørsmålet: Men hva tjener de penger på?
  • Systemet er kompromittert, skriver han. Så kompromittert at det kaller på både bitterhet og satire. - Min plan er å starte en restaurant med navn «Enron» i Washington D.C. På menyen skal forretten være fisk pakket i avispapir og hovedretten skal være et pyntet hestehode.
Hele Norges coronakart