Tankevekkende om mafiametoder

For å få innsikt i Enron-skandalen må man ganske enkelt kjenne til hvordan mafiaen opererer.

Dette likeframme råd til forståelse av vår tids mest omfattende finansielle skandale, gis av den britiske journalisten Christopher Hitchens i magasinet Vanity Fair. Hitchens skriver at vi nå har nådd et punkt der forretningslivet lærer av den organiserte kriminaliteten.

  • - Mafiaens viktigste prinsipp er å «skitne til», skriver han. Poenget er å involvere så mange som mulig. Ikke bare fjerner det enhver lyst til å skrike opp, men det sikrer også at en mengde ellers respektable mennesker har interesse av å hindre avsløringer.
  • Da energiselskapet Enron gikk spektakulært konkurs før jul, hadde George W. Bush, Tony Blair, partier, advokater og maktmennesker av alle slag fingrene sine i paien. 212 av 248 granskende kongressmedlemmer hadde selv mottatt bidrag fra Enron. Selskapet hadde «skitnet til» på alle kanter og kunne fortsette sin delvis fiktive business ut i det katastrofale.
  • Hitchens drar parallellen videre. Mafiaens hovedregel «Omerta» synes nå å gjelde alle tilskitnede i den amerikanske administrasjonen. «Omerta» betyr i korthet: Hold øyne og ører åpne, men munnen lukket.
  • Jeg synes Hitchens analogi mellom Enron og mafiaen er tankevekkende. Han er en uredd og uforutsigbar skribent. En kommentator verdt å lese. Født britisk, men bosatt i den amerikanske hovedstaden. Noen ganger inntar Hitchens rollen til den lille piken i eventyret, hun som fastslår at keiseren ikke har klær på. Han ble først kjent for sine respektløse artikler i The Nation og i Vanity Fair. I fjor skrev han ei bok om Henry Kissinger, der han hevder Kissinger umiddelbart bør stilles for internasjonal krigsrett. Tidligere har han tatt for seg Mor Teresa, i ei bok med den utfordrende tittelen « The Missionary Position». Når det gjelder USAs krig mot terror, er han helt klar: Bin Ladens fundamentalisme er vår tids fascisme, og USA har all rett til å gripe til krig for å stoppe den.
  • Hitchens kommenterer også det ubehagelige faktum at Enron lenge fikk leve i fred for pressen. Den kvinnelige journalisten som først slo opp saken i magasinet Fortune, hadde rett og slett lagt sammen noen tall og stilte så det enkle spørsmålet: Men hva tjener de penger på?
  • Systemet er kompromittert, skriver han. Så kompromittert at det kaller på både bitterhet og satire. - Min plan er å starte en restaurant med navn «Enron» i Washington D.C. På menyen skal forretten være fisk pakket i avispapir og hovedretten skal være et pyntet hestehode.