Tankevekkende terroranalyse

Guillou angriper Israel - med ubåt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Den enes frihetshelt er den andres terrorist» skriver Jan Guillou et sted ute i «Madame Terror», og den setningen kan stå som selve kjernen i boka. For hva skiller en krigshandling fra en terrorhandling? Og hvem definerer begrepene?

Debattinnlegg

«Madame Terror» er i hovedsak et partisk debattinnlegg om terrorisme kontra det folkerettslige begrepet krig, men Guillou har forkledd det som spenningsroman .

Og for å gjøre den ekstra attraktiv for nye lesere har han kalt fram sin gamle helt Carl Hamilton fra et fredelig eksil i California. I 1995 sa Guillou riktignok at han hadde skrevet sin siste bok om Hamilton, men man skal som kjent aldri si aldri. Og han er i hvert fall en nyttig person når historien om et listig og dristig angrep skal fortelles.

Hyller Condi og Jens

Hamilton må dele hovedrollen med selveste «Madame Terror», den palestinske brigadegeneralen Mouna Husseini. Denne tilsynelatende usårbare kvinnen (som var med i «Den demokratiske terrorist») har blitt drept av israelerne minst to ganger, for så å dukke opp igjen. Og nå er hun ute på det som skal bli hennes livs viktigste handling - et ubåtangrep mot den israelske flåten. Men for å gjennomføre det trenger hun ikke bare russisk hjelp, men også fra den ettersøkte drapsmannen Carl Hamilton. Med sin viseadmiral-tittel er han den rette til å være øverstkommanderende på «U1-Jerusalem».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.