Anmeldelse: «Leonardo da Vinci – en biografi»

Tankevekkende vakkert

Interessant og underholdende om mennesket bak renessansens universalgeni.

DAMEN MED RØYSKATTEN: Hvilke tanker går gjennom Cecilias hode når hun ser på sin elsker? Se, og du får hundre svar, skriver forfatter Walter Isaacson om sitt favorittmaleri.
DAMEN MED RØYSKATTEN: Hvilke tanker går gjennom Cecilias hode når hun ser på sin elsker? Se, og du får hundre svar, skriver forfatter Walter Isaacson om sitt favorittmaleri. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Idet jeg blar om den siste av Walter Isaacsons 600 boksider om Leonardo da Vinci, ser jeg i et glimt geniet i skikkelse av en vakker og velbygd mann med langt hår og bølgende skjegg, iført knekort rosa kjortel, gomlende på ei gulrot foran i Pride-paraden og med elskeren Salai – yndefull, ung og djevelsk – ved sin side.

En outsider

Leonardo da Vinci var homoseksuell, han var vegetarianer, han var opprørsk og egenrådig; en outsider født utenfor ekteskap, en kreativ miks av hippie og hipster.

I hvert fall om vi skal tro biograf Isaacson, og det bør vi nok. Den rutinerte Isaacson, forfatter og professor med biografier om Steve Jobs og Albert Einstein på samvittigheten, skriver godt og underholdende – ikke minst når han analyserer hva som gjorde Leonardo menneskelig, slik en litteraturanmelder i New York Times formulerer det på bokomslaget i den norske utgaven.

Alt det menneskelige som fascinerer oss, forhindrer ikke vi får en grundig gjennomgang av både sfumato-teknikken og «Den vitruviske mann», han som står naken med armene utstrakt i et kvadrat og en sirkel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer