Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tannhelsens rette vei

HELSE: Steinar Westin tar i Dagbladet 28. mars avstand fra professorkollega Ole Bergs tanker om at pasientbetaling kan ha positiv effekt i helsevesenet. Westin mener det vil være «dødbringende medisin» å introdusere mer egenbetaling. Men hvorfor trekker han inn Tannlegeforeningen?Westin er redd de sosiale ulikhetene øker på tannhelseområdet. Det er vi også. Vi ønsker derfor økt offentlig satsing på tannhelse velkommen. Regjeringen ønsker at en større del av befolkningens tannlegeutgifter skal dekkes over offentlige budsjetter. Det tror vi er klokt. Men fordi de som har dårligst råd også har dårligst helse, må vi konsentrere oss om disse.

TANNHELSETJENESTEN scorer regelmessig høyt i undersøkelser om befolkningens tilfredshet. Selv om voksne betaler for tjenestene av egen lomme, er det ingen tegn til at tannhelsen er dårligere i Norge enn i sammenlignbare land. Det finnes ikke dokumentasjon på at vi underforbruker tannlegetjenester, sammenliknet med land der den offentlig finansieringen er høyere. Ca 90 prosent av alle voksne går jevnlig til tannlege. Halvparten har årlige tannlegeutgifter på under 1.000 kroner, 65 prosent inntil 1500 kroner. Det er ikke disse som i første rekke trenger samfunnets hjelp. Det er blant de drøye 10 prosentene som ikke benytter tannhelsetjenestens tilbud regelmessig at vi finner dem som har mest bruk for en målrettet håndsrekning fra fellesskapet.Tannhelsen er ikke truet av dagens finansieringsordning. Kostnadene er tross alt moderate for folk flest. I stedet for å spre de offentlige midlene tynt utover til alle, bør innsatsen konsentreres om de relativt små gruppene og enkeltindividene som har store behov. Da kan vi rette opp manglene i dagens system og samtidig bevare den gode tannhelsen de fleste har i dag. Tannhelsetjenesten er på rett vei!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media