DEBATT

Tannlegetjenester bør blir anerkjent som en essensiell helsetjeneste dekket av folketrygden

Jeg har enda til gode å oppleve en person som blomstrer under en visdomstanns bankende smerter eller et hulls isende pine.

ER MUNNEN SEPARAT FRA KROPPEN?  I Norge har vi en folketrygd som skal sørge for et godt og økonomisk overkommelig helsetilbud. Men, i de politiske øyne, må munnen formodentlig ansees som separat fra det helsemessige legemet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ER MUNNEN SEPARAT FRA KROPPEN? I Norge har vi en folketrygd som skal sørge for et godt og økonomisk overkommelig helsetilbud. Men, i de politiske øyne, må munnen formodentlig ansees som separat fra det helsemessige legemet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På det tidlige 1800-tallet påsto forfatteren Thomas De Quincey at en fjerdedel av menneskehetens lidelse stammet fra tannverk. Hans erklæring er en påminnelse om at vår samtid nyter godt av tidens utvikling. Tannverk gjør ikke mindre vondt i dag, men moderne tannlegetjenester kan redusere smerter og løse tannproblemer særs mye enklere.

Men helt problemfrie har våre samtidsliv ikke blitt; vi kan istedenfor påberope oss et annet problem. For den jevne nordmann med svak inntekt eller som er disponert for en vanskelig tannhelse er det fult mulig at en fjerdedel av vår økonomiske lidelse vil komme fra tannverk. Som en provisorisk voksen som oppfyller betingelsene nevnt ovenfor har jeg gjentatte år betalt opptil to måneders livskostnader i tannlegeutgifter. Visdomstenner, tannleger som føler at forsinkelser kan bli tatt igjen på meg og genetiske uheldigheter har garantert en årlig utgift i tusenklassen. En utgift som ikke kunne bli dekket uten å være privilegert med kjøpesterke foreldre.

I Norge har vi en folketrygd som skal sørge for et godt og økonomisk overkommelig helsetilbud. Men, i de politiske øyne, må munnen formodentlig ansees som separat fra det helsemessige legemet. Formålet med folketrygden er å gi økonomisk trygghet ved å sikre inntekt og kompensere for særlige utgifter ved skade og uførhet. Grunnet en logikk som fremragenhet ikke kan oppfattes av lekmenn så ansees ikke de hemmende lidelsene tannproblemer medfører som en sak verdig folketrygdens helsetilbud.

Jeg har enda til gode å oppleve en person som blomstrer under en visdomstanns bankende smerter eller et hulls isende pine. Jeg etterlyser derfor at tannlegetjenester blir anerkjent som en essensiell helsetjeneste dekket av folketrygden. Om dette ikke blir tilfellet vil jeg oppfordre beslutningstakere i norsk politikk til å gå foran som rollemodeller ved å gå livet ut med tannverk og dermed demonstrere at tannproblemer ikke har konsekvenser for helse, kropp og sinn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer