Tap av matjord er et tap for all framtid

Når vi bygger ned jord der det kan dyrkes matkorn, bidrar vi til å øke misforholdet mellom befolkningsvekst og tilgang på mat.

Globalt ansvar: Vi har også et globalt ansvar for å bevare dyrkbar mark, mener Jan Moslet. Foto: © Øystein Søbye / NN / Samfoto
Globalt ansvar: Vi har også et globalt ansvar for å bevare dyrkbar mark, mener Jan Moslet. Foto: © Øystein Søbye / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seks tusen dekar årlig er satt som en nasjonal grense for nedbygging av dyrket mark. Grunneier får godt betalt. Men egentlig er det umulig å verdsette arealer som kan produsere mat i all framtid.

Det gjør godt å se en økende bredde i opinionen for vern av dyrket mark. Stadig flere ser betydningen av jordvern og matproduksjon i et nasjonalt og globalt perspektiv. Men samtidig, og på tross av denne utviklingen, ser vi at det i mange kommuner, også her i Ringsaker, reguleres verdifullt jordbruksland til andre formål: boliger, næring, parkering og veger.

Ringsaker er en av landets desidert største og viktigste jordbrukskommuner med over 170 000 dekar jordbruksareal og en betydelig foredlingsindustri. I kommuneplanen for perioden 2014-2025 er det vedtatt omdisponert (som det heter) 1800 dekar matjord eller 150 dekar årlig. Men det skjedde ikke uten kamp. Netto avgang kan bli noe mindre på grunn av nydyrking, men det vil gå minst en generasjon før ny jord av til dels dårlig bonitet kan måle seg med den gamle kulturjorda i kvalitet og avkastning.

Grunneiere som selger jorda si til kommunen eller utbyggere får godt betalt. I enkelte pressområder betales det millionbeløp per dekar. Ikke til å undres at noen lar seg friste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.