- Tap og seire gjenfortelles med den samme fritt assosierende patosen som brukes når de skal blåse liv i en sleggekonkurranse

TV 2 danker ut NRK med sine VM-sendinger, mener Dagbladets kommentator.

- TV 2 ER BEST: Ifølge Dagbladets anmelder er TV 2s VM-sendinger hakket over NRKs. Det er Julie Strømsvåg som leder kanalens sendinger. Foto: TV 2
- TV 2 ER BEST: Ifølge Dagbladets anmelder er TV 2s VM-sendinger hakket over NRKs. Det er Julie Strømsvåg som leder kanalens sendinger. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): VM i Brasil er godt i gang med å bli den aller beste fotballturneringa vi har sett på en god stund.

Stemninga er preget av en god og sportslig tone mellom spillerne (minus Portugals Pepe, så klart) og her på hjemmebane har TV 2 og NRK jobbet sammen i samme ånd, noe de vil gjøre i mesterskapene framover.

Begge sender fra Kontraskjæret, de setter over til hverandre uten store fakter - det er hakket før man skulle ønske seg at de kjørte samsending av VM-finalen, litt som partilederdebatten fra vandrehallen på valgnettene.

Men ett sted går grensa, det er tross alt en konkurranse. Og så langt leder TV 2 knapt.

NRKs VM-sendinger På NRK gjenfortelles tap og seire med den samme fritt assosierende patosen som brukes når de skal blåse liv i en sleggekonkurranse seeren ellers hadde slitt med å bry seg om.

Fotball er hakket større enn som så, og det er anstrengende når innslagene skal gjøre all tenkingen og følingen for seeren. Trangen til å favne mer enn bare fotballen får absurde følger, som når panelet blir spurt av konstant feststemte Carina Olset om å kommentere Chiles politiske historie i pausen mot Spania.

Selv garvede eksperter hadde nok vært mer opptatt av første omgang akkurat da. Om NRK ønsker å fylle sendingene med mer seriøst innhold, kunne de rettet søkelyset mot FIFA. Der er de servile.

Men et stort pluss er studioekspert Lise Klaveness, som har mesterskapets laveste pisspreikandel hittil.

TV 2s VM-sendinger TV 2 er dønn joviale, både i reportasjene Davy Wathne og Freddy dos Santos leverer fra Brasil og i småpraten fra Kontraskjæret, som Julie Strømsvåg leder på en hakket mer avslappet og hverdagslig måte enn Olset gjør i NRK.

Panelet er takknemlige og begeistret over fotballen, og på sitt beste er det litt som å se kampen sammen med kompiser, komplett med flaue vitser, klisjeer og overdreven irritasjon. Det er kvaliteter som vil komme godt med om mesterskapet (bank i bordet) etter hvert skulle få et mer knokkelaktig og målfattig preg.

Per i dag virker rett og slett TV 2 hakket bedre rustet for drittkamper. Da vil også de nøye tilmålte to nanosekundene de har til sjanseoppsummering i pausen faktisk være tilstrekkelig.

I Brasil:
NRK: Christian Nilssen og Tom Nordlie

NRKs kommentatorer i Brasil er, som seg hør og bør, preget av anledningen.

Kampen mellom Argentina og Bosnia-Hercegovina på Maracanã var en vaskeekte fotballbegivenhet, noe Nilssen og Nordlie markerte ved å mase på produsenten om å vise mer av publikum. Men produsenten kan ikke høre Nilssen og Nordlie, det er det vi som gjør.

Ellers er Nilssen og Nordlie det mest «fargerike» norske kommentatorparet i VM. Nilssen høres mest ut som kommentatoren i Flåklypa Grand Prix.

Tom Nordlie er Tom Nordlie, og om du synes han fungerer som kommentator koker ned til om du syns Tom Nordlie er ålreit å høre på ellers.

Tydelige poeng gjentas flere ganger og formuleringene er hjemme-snekra - det finnes neppe noe som heter «Ivar Hoff-finta» i Argentina.

TV 2: Øyvind Alsaker og Petter Myhre

Øyvind Alsaker har vært glad i å ta fram de virkelig store og hårete ordene i reklamene for årets mesterskap. Det kan virke overspent, men når kampene faktisk er i gang, er han det nærmeste Fotball-Norge kommer en nestor på kommentatorsiden i dag.

NRK: Programleder Carina Olset sammen med ekspertpanelet Lise Klaveness, Jørgen Jalland og Arne Scheie. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NRK: Programleder Carina Olset sammen med ekspertpanelet Lise Klaveness, Jørgen Jalland og Arne Scheie. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Gjennom å kommentere Premier League uke ut og uke inn drar han fordelen av å kjenne godt til svært mange av spillerne i mesterskapet på forhånd, ikke bare de største profilene. Det er en fordel i et VM, som ikke bare er de store profilenes mesterskap, men som også inneholder en rekke oppgjør hvor stjernene glimrer med sitt fravær.

Makker Petter Myhre tar lite plass og spiller stort sett på det enkle, hvilket slettes ikke er noen dum idé.

Kommentatorene i Oslo:
NRK:
Andreas Stabrun Smith og Lars Tjærnås

Ikke et vondt ord om NRKs skiskytteress Andreas Stabrun Smith, men i dette paret er det Lars Tjærnås som er profilen, på godt og vondt.

Tjærnås er en interessert og skarp pedagog når det kommer til fotball. Han har også et arsenal av anstrengte metaforer og sammenlikninger som det knapt finnes maken til i det norske kommentatorlandskapet.

Tjærnås er mannen som lovet å spise hamburgere resten av livet etter at den amerikanske dommeren blåste straffe til Norge i kampen mot Brasil i 1998.

Om han har fulgt opp det løftet vites ikke, men det er blitt nok av svære munnfuller siden den gang. Og han er ikke mett ennå.

TV 2: Morten Langli, Asbjørn Myhre og Egil «Drillo» Olsen

Langli og Myhre drar i likhet med Alsaker helt hørbare fordeler av å kommentere toppfotball året rundt. Som fotballfolket er glad i å repetere når de for eksempel ser en perfekt slått corner - øvelse gjør mester.

Som oftest er det TV 2s grovarbeidere gjør bunnsolid.

Drillo er på sin side Norges kanskje mest nervøse kommentator. Når han ser noe han ikke liker eller fornemmer en målsjanse, virker det rett og slett som om han får fysisk vondt. Det er utbrudd som hadde virket fullstendig malplasserte og litt skremmende om de hadde kommet fra en hvilken som helst annen ekspertkommentator, men så er han heller ikke det, han er Drillo.

Han skal også ha honnør for å ikke si «hva var det jeg sa» altfor ofte i et VM i kontringenes tegn.

TV 2s VM-team: Asbjørn Myhre, Julie Strømsvåg, Øyvind Alsaker, Erik Thorstvedt, Solveig Gulbrandsen, Petter Myhre, Per-Jarle Heggelund og Jan-Henrik Børslid. Foto: TV 2
TV 2s VM-team: Asbjørn Myhre, Julie Strømsvåg, Øyvind Alsaker, Erik Thorstvedt, Solveig Gulbrandsen, Petter Myhre, Per-Jarle Heggelund og Jan-Henrik Børslid. Foto: TV 2 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer