Tap og skyld

Sympatisk om de nære, men vanskelige ting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Virkeligheten er ikke den samme for alle, full som den er av misforståelser og høyst avvikende fortolkninger av den. Selma Lønning Aarø presenterer leseren for et galleri personer som snart viser seg å oppfatte de samme begivenhetene på temmelig ulikt vis. Skiftende synsvinkel-grepet er velkjent, men effektivt, og understreker hvordan hvert menneske bokstavelig talt lever i sin egen verden - og gir leseren anledning til å le godmodig av skikkelser som vet mindre enn henne. Barn tror foreldre forstår langt mindre enn de i realiteten får med seg; kona unngår ikke å oppdage at mannen holder seg med elskerinne.

I sentrum av Aarøs roman står to kvinner fra hver sin generasjon som bindes sammen av en døende mann: Snart 16 år gamle Elvira, hvis skriverier stilet til hennes kreftdøde lillesøster Lena utgjør en viktig del av romanteksten, og elskerinnen til jentenes far, 35 år gamle Helen, som også bærer barnet hans.

Tung bør

Helen har mannet seg opp til å fortelle ham om barnet hun venter, men rett før hun skal til å gjøre det, hører Simon, som faren heter, en plystrelyd som leseren etter hvert forstår at han identifiserer som datteren sin. Han springer ut i gata, blir påkjørt og transporteres bevisstløs til sykehuset. Ulykken introduserer ikke bare død, men også skyld som tema: Unge Elvira bærer en tung bør - ikke bare føler hun skyld for farens skjebne; hun føler også skyld etter at hennes billedskjønne mor fikk ansiktet sitt vansiret da hun reddet nyfødte Elvira fra brann. Litt etter litt avdekkes forbindelsene mellom bokas skikkelser og hvordan tilfeldighetenes spill (påfallende mange tilfeldigheter, vil noen mene) gjør at de temmelig gjennomsnittlige livene deres griper inn i hverandre: Elvira oppdager for eksempel liket av den Alzheimer-rammede Marta, som hun ikke vet at er mor til farens elskerinne, og leser dessuten ei bok som viser seg å være skrevet av Helen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer