Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Taper millioninntekter

Quartfestivalen har på få år blitt Norges største festival. Den framstår som en velsmurt pengemaskin. Men i realiteten har Quart store problemer med inntjeningen.

Suksessfestivalen taper millioner av kroner på at de har satt bort all forretningsdrift til eksterne aktører.

Med 42000 solgte billetter er Quart Norges største musikkfestival. Likevel tjener de småpenger i forhold til landets nest største festival, Moldejazz (33000 solgte billetter i fjor). Mens Moldejazz tjener over 10 millioner kroner på sponsorinntekter og øvrig forretningsdrift, sitter Quart bare igjen med 2,5 millioner på det samme området.

En quartpart av Molde med andre ord.

Dyrt å være fattig

Årsaken er at Quart-ledelsen lar eksterne aktørerer ta seg av all håndtering av sponsoravtaler og salg av øl, mat og T-skjorter. Quartens dårlige likviditet har tvunget festivalen til å sette bort disse lukrative salgsrettighetene.

- Det er veldig dyrt å være fattig, innrømmer Quart-styreleder Arild Buli. Foran årets festival betjente Quart en gjeld på 4,5 millioner kroner. Det økonomiske uføret gjør at festivalen ikke makter å administrere egen forretningsdrift. Resultatet av dette er at festivalen taper hardt tiltrengte inntekter i millionklassen. Nå må festivalledelsen nøye seg med prosenter av de inntektene rettighetshaverne sikrer seg.

I egen lomme

Den økonomiske situasjonen til nestoren blant norske musikkfestivaler, jazzfestivalen i Molde, illustrerer hva Quart har sagt ja til å gå glipp av.

Med egen markedssjef i hel stilling og en deltidsansatt restaurantkoordinator, sørger Moldejazz for at næringskjeden går rett i egen festivallomme.

- Alle inntekter fra salg av mat, øl, T-skjorter og sponsing går rett i festivalkassa. Vi driver åtte restauranter under festivalen. I fjor solgte vi også 15000 T-skjorter. Også det gir en bra slump penger, understreker Molde-sjef Torstein Granly.

Til sammen tjener Molde fem millioner kroner på produkt- og matsalg. Markedssjefen sørger for at ytterligere fem til seks millioner kroner kommer inn i sponsorinntekter.

- Høyrisikoaffære

Quartens inntekter er svært begrenset. Fjorårets festival med over 40000 solgte billetter endte med snaue 250000 kroner i overskudd. Og selv i år strømmer bare 2,5 millioner kroner inn i Quarts skrinne pengesekk fra sponsorater og øvrig salg (eksklusivt billettsalg). På grunn av dyre og mange artister gir også billettsalget et begrenset inntektsgrunnlag.

Styreleder Arild Buli innrømmer problemet.

- Per i dag er Quart en høyrisikoaffære. Oppgaven vår er å overbevise om at festivalen har livets rett, kvitte oss med gjelda og på sikt bygge opp en egen organisasjon som kan ta seg av hele forretningsdriften. Men per i dag har vi ikke råd til det, sier Buli.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling