Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tapermann finner seg sjæl - og kjærligheten - i India

Bollywood med svensk vri.

MIKAEL BERGSTRAND har blitt stemplet som «gubb.litt.». Foto: Aschehoug
MIKAEL BERGSTRAND har blitt stemplet som «gubb.litt.». Foto: Aschehoug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: «Gubb.litt» har svenske bloggere kalt denne boka.

Det skal være et maskulint svar på chick-litten; lettleste selvironiske fortellinger om akterutseilte, Nick Hornby-aktige, middelaldrende menn.

De som feiler som kjæreste, karrierister og fedre, og tilbringer tiden med pubertale sysler som øl og fotball.   

Noen og femti å gamle Gøran Berg er av dem. I likhet med Bergstrand selv, er han journalist og bor i Malmø. Han har talt måneder og dager siden kona forlot ham til fordel for en vellykket forretningsmann. Han bor i en litt forsoffen ungkarsleilighet, har elendig kontakt med sine to barn, og bruker det meste av fritiden og store deler av arbeidstiden på å følge merittene til Malmøs halvdårlige fotballag.  En dag får han fyken som tekstforfatter. Den jappete jyplingen av en sjef gir beskjed om at både er for gammel.  

Støyende og illeluktende Gøran Berg havner nokså motvillig i India.  Det blir en vittig skildring av et lettlurt reiseselskap i en overfylt het buss på tur i et støyende illeluktende India. Mot alle odds forelsker han seg i landet. Eller nærmere bestemt en indisk kvinne — vakre Preeti. Hun er gift med en av Indias rikeste menn. Da har en arbeidsledig lett fyldig mislykket svenske muligens ikke en sjans. Redningen blir den elskelige tekstilhandleren Yogi med sitt blomstrende språk og gode hjerte.    

image: Tapermann finner seg sjæl - og kjærligheten - i India

At fortellinger om India har bestselgerpotensialet viser romaner som «Shantaram» og «Hvit Tiger». I likhet med dem viser også Bergstrand hva som åpenbarer seg under kaoset og fattigdommen og barnearbeidet og korrupsjonen.

Det blir det underholdende litteratur av. Hvordan kjærlighetsaffæren ender? Det løser Bergstrand med en avslutning som avslører at dette er svensk gubb.litt. - og ikke rosenrød Bollywood.                   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!