Tapet av Trond Brænne inspirerte Iben Sandemoses nye barnebok

Lette etter noe å lese for barnebarna.

TØFF TID: - Døden er trist. Men det er vanskelig å holde seg helt alvorlig hele tiden, selv om folk dør. Vi har jo også mange flotte minner, sier Iben Sandemose. Hun mistet både samboeren Trond Brænne og faren sin med tre ukers mellomrom. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TØFF TID: - Døden er trist. Men det er vanskelig å holde seg helt alvorlig hele tiden, selv om folk dør. Vi har jo også mange flotte minner, sier Iben Sandemose. Hun mistet både samboeren Trond Brænne og faren sin med tre ukers mellomrom. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) De siste par åra har bydd på noen virkelig tøffe opplevelser for forfatter og kunstner Iben Sandemose (64). I juni 2012 fikk hun diagnosen brystkreft. Kort tid etter at hun var ferdig med cellegift, døde samboeren, forfatter og skuespiller Trond Brænne, brått. Tre uker etter det døde faren hennes.

Nå, halvannet år etter, er hun klar med en ny barnebok i småbarnsserien «Fiat og farmor». Den handler om at farfar dør.

- Jeg har skrevet om døden før, i barneboka «Englepels». Jeg har vært opptatt av å skrive om temaet for barn, for det at noen dør, er jo også noe de opplever. Nå ble det veldig nært for meg, sier Sandemose til Dagbladet.

Mange barnebarn
Trond Brænne døde av hjerneslag i mars 2013, bare 59 år gammel.

Han og Sandemose møttes for 14 år siden. De hadde begge barn fra før, og til sammen har de fått en liten skokk med barnebarn. Ideen til den nye boka kom da hun begynte å lete etter bøker om døden for små barn, uten å finne akkurat det hun var på jakt etter.

- Etter hvert tenkte jeg at dette kanskje var en anledning til å ta opp temaet i «Fiat og farmor»-serien. Jeg tenkte at jeg kanskje gi noe til andre som kommer i samme situasjon. Barnebarna mine var veldig glade i Trond, og det har vært fint å ha dem rundt meg i denne tida. Men de merket jo at jeg var trist, og kunne komme med spørsmål som «Er du ferdig med å være lei deg nå, farmor?», sier hun.

SAMBOEREN: Trond Brænne og Iben Sandemose møttes for 14 år siden. Han døde av hjerneslag i mars 2013.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
SAMBOEREN: Trond Brænne og Iben Sandemose møttes for 14 år siden. Han døde av hjerneslag i mars 2013. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Hva svarer en på slikt?

Hun blir stille noen sekunder.

- Det er vanskelig å si ja, for plutselig så gråter du igjen. Men jeg har også skjønt at det er greit å gråte rundt barn. Det å være sammen med barn i en slik situasjon, er helt fantastisk. Plutselig blir du trukket ut av din egen, vonde sfære. Det har vært en veldig flott opplevelse oppe i det hele, sier hun.

Humor og latter
«Fiat og farmor og den hvite løven» handler om at de to hovedpersonene finner farfar i en stol, og tror at han sover. Men han reagerer ikke når farmor klyper ham i nesa. De gråter «mens solen går ned og månen kommer opp», og «helt til de første solstrålene treffer dem». Men så husker farmor hva farfar har sagt: «Dere må huske å gråte når jeg dør (...) men dere må huske å ri på løver også!». Derfor steker Fiat og farmor pannekaker og leker med en stor hvit løve, i tillegg til å velge kiste og gå i begravelsen.

- Det er alltid humor og latter i sånne situasjoner også, særlig når du har med små barn å gjøre. De hopper ut og inn av savnet. Som voksen må man være med inn i den verdenen, det opplevde jeg veldig. Jeg måtte bare følge etter, sier Sandemose.

- Døden er trist. Men det er vanskelig å holde seg helt alvorlig hele tiden, selv om folk dør. Vi har jo også mange flotte minner. Uten menneskene vi mister, ville vi ikke vært de menneskene vi er i dag. Det opplever barna også.

- Det er en litt annerledes bok enn de andre i serien?

- De andre handler mer om hverdagshendelser. Men det er for så vidt dette også. Det er en del av livet, sier hun.

Fortsatt tilstede
Barnebarnet Filippa, som nå er 15 år, har vært modell for figuren Fiat siden første bok kom ut i 2002. Det var hun som hadde ideen til bokas hvite løve, som dukker opp etter at farfaren dør. Trond Brænne hadde løven som stjernetegn, og den hvite løven er et bilde på ham.

- Jeg har jo tro på at ting fortsetter å leve. Jeg tror at det finnes noe mer. Det synes jeg er gøy å tenke på, sier Sandemose, som ser for seg at samboeren gleder seg over å fortsatt være tilstede, både gjennom filmer, tv-serier og lydbøker.

Et halvt år etter at han døde, var det premiere på filmen «Jul i Flåklypa», der han har en av stemmene. Så kom tv-serien «Mammon» på skjermen, der han hadde en rolle. Og snart dukker han opp i NRK-serien «Øyevitne».

- Trond elsket å være skuespiller, å lese inn lydbøker, og å skrive barnebøker. Han skrev jo i rasende fart og fikk produsert veldig mye. Jeg er helt sikker på at han er veldig glad for å kunne glede folk ennå. Jeg liker å høre på lydbøkene han har lest inn av og til. Han lever videre via stemmen, og det er fantastisk, sier Sandemose.

Livet som skisseblokk
Samboerens død er ikke den eneste tunge opplevelsen hun har laget bok om. I vår utga hun en illustrert bok for voksne, «Den dagen i Firenze», som handler om hvordan det var å få brystkreft-diagnosen.

- Livet mitt har på en måte vært min skisseblokk. Jeg bruker ting jeg har opplevd på godt og vondt, sier hun.

- Utfordringen handler gjerne om balansen mellom privat og personlig, om hvor mye som er allmenngyldig. Det finnes ingen regler for det, bare en hjertefølelse. Jeg har ikke lyst til å være utleverende, men jeg bruker jo det jeg opplever. Jeg håper jeg klarer den balansen.