NORSKINSPIRERT: Disneyfilmen «Frozen» er norskinspirert på mange måter. Nå har det kommet frem at også et eldresenter i Trondheim har satt sine spor i filmen.  Foto: DISNEY/XPOSUREPHOTOS.COM 
NORSKINSPIRERT: Disneyfilmen «Frozen» er norskinspirert på mange måter. Nå har det kommet frem at også et eldresenter i Trondheim har satt sine spor i filmen.  Foto: DISNEY/XPOSUREPHOTOS.COM Vis mer

Tapet fra eldresenter i Trondheim havnet i «Frozen»

- Vi har prøvd å finne ut hvilken av tapetene det er snakk om.

(Dagbladet): Den populære Disneyfilmen «Frozen», eller «Frost» som den heter på norsk, har hentet sin inspirasjon fra norske fjorder og fjell, i tillegg til at handlingen er inspirert av H.C Andersens eventyr om «Snedronningen».

Disney på eldresenter

I et intervju med Rushprint forteller Mary Walsh, leder for Disney Animation Research Library om hvordan Disney fant inspirasjonen til filmen.

DISNEYTAPET: På eldrehjemmet i Trondheim er det angivelig denne tapeten og andre interiørting, teamet til Disney har blitt inspirert av. Foto: Helen Thomsgård.
DISNEYTAPET: På eldrehjemmet i Trondheim er det angivelig denne tapeten og andre interiørting, teamet til Disney har blitt inspirert av. Foto: Helen Thomsgård. Vis mer

– Da det ble klart at handlingen skulle foregå i Skandinavia, og særlig i Norge, reiste et titalls mennesker til Norge for å gjøre research. De skulle studere snø og is, men også museer, for å få idéer til tekstiler og klær som kunne være fra den valgte tidsepoken, forteller Walsh.

Både interiør og kostymer ble derfor sterkt inspirert av ting teamet fra Disney kom over, deriblant en tapet de fant på et eldresenter i Trondheim.

I en e-post til Rushprint forteller Walsh at Disney-teamet besøkte Oslo, Bergen, Røros og Trondheim, men også mindre steder på vestlandet som Geiranger, Balestrand, Borgund og Flom. Da de ankom Trondheim og skulle besøke den Stiftsgården, viste det seg at den var stengt for restaurering.

– De fikk mulighet til å besøke et annet tidligere «palass», bygd av et rivaliserende medlem av Trondheims-sosieteten. Det er nå et dagsenter for eldre, hvor lokale pensjonister kan omgås, skriver Walsh.

- Interiøret var modernisert, men flere rom hadde fortsatt formelle tapeter av den typen du kan se inne på slottet i Frost. Det var veldig nyttig å få se innsiden av et historisk hus som ikke var omgjort til museum.

Walsh husket ikke selv hva huset het, men etter litt research viste det seg at «palasset» er den erværdige Hornemansgården i Trondheim, som ifølge Wikipedia fyller et helt kvartal og er et av Trondheims store trepaleer fra 1700-tallet.

Tapetjakt

Helen Thomsgård er driftsleder i PFO ved Hornemansgården i Trondheim. Hun forteller til Dagbladet at ingen som jobber ved eldresenteret nå kan huske at Disneys team har vært innom, men at mange i senere tid har vist spesiell interesse for husets tapeter.

- Det har vært en del innom oss etter Disney-filmen kom ut, så vi er klar over at det nok er hentet inspirasjon fra noen av tapetene her i huset, sier hun og fortsetter:

- Vi har prøvd å finne ut hvilken av tapetene det er snakk om, men fordi de nok i filmen har valgt andre farger, er det ikke så lett å finne ut.

Thomsgård kan fortelle at de eldre som bruker senteret ikke har vært ordentlig klar over at de befinner seg i identiske omgivelser til den populære Disneyfilmen.

- Vi som jobber her har nå likevel funnet den tapeten vi tror Disney har brukt, sier hun, og ler.