Tapperhet og kjærlighet

Opprivende godt om foreldreløse kurderbarn.

«En tid for fulle hester» er et sjokk å se. Et sjokk det er verdt å utsette seg for.

Bak en tilforlatelig pussig tittel skjuler seg den sanne historien om kurdiske barns kamp for livet på grensa mellom Irak og Iran. Sjokket består ikke i å se deres nød, for den er dessverre knapt en nyhet. Men den nakne opplevelsen av smårollingers uoppslitelige livsmot under håpløse omstendigheter er hjerteskjærende. De ser på oss med gamle blikk.

Fulle hester

Og hestene er faktisk fulle. Disse tilhører søsknene Ajib, Madi og fortelleren Amin, ni år. De reiser fram og tilbake over grensa med smuglervarer, deres eneste måte å overleve på. Det er så kaldt at dyrene får en blanding av vann og sprit for å slite seg fram - derav tittelen. 12 år gamle Ajib forsørger de tre. Madi er eldst, en sterkt handikappet 15-åring som må bæres, trenger dyre medisiner og en operasjon som kan forlenge livet hans med kanskje et halvt år. Taust observerer han tilværelsen. Søskenkjærligheten debutanten Bahman Ghobadi skildrer, er sterkt rørende.

Sitter i lenge

Han forteller knapt og fortettet i dokumentarisk stil, med et klart og gjennomtenkt grep om historiens forløp i bilder og dramaturgi. Ghobadi leverer så å si estetikk og grusomhet i skjønn forening. At en strime av håp trenger inn i det ørkesløse, er nesten utrolig, men sånn er det.

Bildet av disse ungene sitter lenge på netthinna. Det livskraftige iranske filmmiljøet gjør ofte bruk av barn i sine produksjoner. Kanskje er det en måte finurlig å sno politisk kritikk inn i hverdagsskildringer på. Muligens farer sensuren lettere over barn. I Bahman Ghobadis film ligger også en debatt om barnearbeid. Han skildrer omsvøpsløst og uten slagord. De trengs da heller ikke.