Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tapt Disney-film fra 1927 gjenfunnet i Norge

- Et filmhistorisk og oppsiktsvekkende funn.

FUNNET:  Det som er Disneys første julefilm er funnet i Norge. Foto: Nasjonalbiblioteket
FUNNET: Det som er Disneys første julefilm er funnet i Norge. Foto: Nasjonalbiblioteket Vis mer

Disney-filmen «Empty Socks» fra 1927 var ansett som tapt for alltid, men er nå funnet i samlingen til Nasjonalbiblioteket.

I en pressemelding fra Nasjonalbiblioteket står det at «Empty Socks» anses som den første julefilmen fra Disney, og at biblioteket har funnet animasjonsfilmen i sin samling. Den er restaurert og digitalisert, og skal vises 17. desember.

- Dette er et filmhistorisk og oppsiktsvekkende funn, og vi er stolt over at vi har klart å være med på å bringe denne nitratfilmgodbiten tilbake til historiens lys, sier filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen ved Nasjonalbiblioteket til Aftenposten.

Filmen ble 12. desember 1927 presentert som Disneys aller første julefilm, men lenge har verdens filmhistorikere trodd at snaue 25 sekunder var alt som var igjen.

Det var inntil Nasjonalbibliotekets filmarkivarer i samarbeid med den amerikanske tegneserieforfatteren og animasjonsfilmhistorikeren David Gerstein fant filmskatten etter et møysommelig detektivarbeid.

«Empty Socks» handler om julefeiringen til Oswald the Lucky Rabbit, som i Norge lenge var kjent under navnet Kalle Kanin. Versjonen som nå er gjenfunnet, varer i fem og et halvt minutt, og befant seg på to umerkede nitratfilmruller.

- Det mangler bare mellom 30 og 60 sekunder av handlingen midt i filmen for at den skal være helt komplett, sier Sørenssen.

Walt Disney company har også fått digitale kopier av filmen.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook