Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tapt uskyld?

Barneombud Trond Waage startet sin karriere med ikke å bli lagt merke til, og måtte den gang få profesjonell hjelp fra informasjonsrådgivere for å få bildet sitt i avisa.

I går hadde han ingen problemer med å bli lagt merke til, kanskje er både han og hans rådgivere blitt flinkere. For ett er sikkert: våre ombud er avhengige av å synes i media og offentlighet, og å få respons på sine kontroversielle utspill. Det er blant annet det som legitimerer videre bevilgninger til ombudskontorene fra våre myndigheter.

«Unntakstilstand»

Spørsmålet er bare hvor ville og oppmerksomhetskåte ombudene kan være i sine utspill før de passerer en moralsk grense.

Waages uttalelser til en avis i går om at det nå er unntakstilstand i Norge etter barnedrapene på Smøla og Kristiansand, passerte den grensen, slik uttalelsene ble presentert i avisa.

Det var å forsterke en frykt blant barn og unge i dette landet som allerede er der, og benytte en spesiell og foruroligende situasjon til egenmarkering. Ganske usmakelig, med andre ord.

Men ut over dagen i går modererte barneombud Trond Waage sine utspill, og klarte å trekke sitt såkalte «oppgjør med den robuste barndom» over i mer prinsipielle spor. For både før og etter tragediene på Smøla og på Sørlandet er det klart at barns oppvekstvilkår i dette landet har forandret seg fra det som, i hvert fall i ettertid, framstår som idyllen på 50- og 60-tallet. Hverdagen er blitt tøffere, mer utrygg for mange og mer krevende for både barn og foreldre. Det er hvilke utfordringer dette stiller oss overfor vi egentlig bør diskutere, hva slags verden vi ønsker at våre barn skal vokse opp i.

Konstruktiv

Hos Knut Olsen i «Redaksjon 21» begynte Waage til slutt på denne debatten, og det er bare å håpe at han klarer å videreføre den i konstruktive spor. Skremselsutspill er ingen tjent med, aller minst barna.

Og fremdeles er det vel slik i dette landet at de fleste overgrep mot barn skjer innenfor familiens vegger - og ikke til og fra fotballbanen?

Kjartan Rørslett i Dagsnytt Atten på NRK P2 hadde også Waage på besøk, i tillegg avtroppende sjefredaktør Harald Stanghelle samt innslag om Norge og Tyrkia, og høye eiendomsmeklersalærer. Rørslett stiller gode spørsmål og er behagelig å høre på, men kunne kanskje hatt litt mer tempo og trøkk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling