Tapte 100 000 på en pils

Øltømmingen i hodet på Frp's Vidar Kleppe kostet Lillebjørn Nilsen 100000 kroner. Etter episoden på Tostrupkjelleren i fjor sørget partiet for at artisten ikke fikk Oslo bys kulturpris. - Det er det verdt, sier Lillebjørn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Feil politisk oppfatning og ølskvetting i hodet på Vidar Kleppe var begrunnelsen Fremskrittspartiet brukte for ikke å gi Lillebjørn Nilsen Oslo bys kulturpris på 100000 kroner i år.

- Dette synes jeg ikke er en dyr pris å betale for ølet. De tjue centiliterne har jeg fått mye ros for, sier Lillebjørn Nilsen til Dagbladet.

Juryen som tildeler prisen er identisk med arbeidsutvalget til bystyrets kultur- og utdanningskomité. Sedvane tilsier at den årlige kulturprisen skal deles ut av en enstemmig jury. Men Fremskrittspartiets representant satte foten ned for Lillebjørn.

Oslo bys kulturpris

  • Består av 100000 kroner og en medalje.
  • Tildeles en person som gjennom lengre tid har gjort en særlig innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i Oslos eller landets kulturliv.
  • Årets vinner er Nina Sundbye. Prisen er tidligere tildelt blant andre Leif Juster, Johan Borgen, André Bjerke, Stein Mehren, Anne-Cath. Vestly og Wenche Foss.

- Ikke min kandidat

Kilder Dagbladet har snakket med forteller at Sissel Dagslet brukte ølskvettingen på Kleppe som et argument for ikke å gi prisen til Lillebjørn. Omregnet til halvliterpris har Lillebjørn Nilsens valgkamp-øl kostet 250000 kroner.

- Han var ikke min kandidat, utfra mitt politiske ståsted. Nilsen er veldig langt til venstre, sier Sissel Dagslet, medlem av juryen og kulturpolitisk talsmann for Frp.

- Er det i orden å trekke politikk inn i vurderingen av kandidatene?
- Nei, det er det sikkert ikke. Men min kandidat var prisvinneren, Nina Sundbye.

- Ble Kleppe-episoden drøftet innad i Fremskrittspartiet før jurymøtet?
- Det har jeg ingen kommentar til, sier Dagslet og viser til at jurybehandlingen er hemmelig.
Hun benekter at det ville hatt noe å si for utfallet om Lillebjørn Nilsen hadde bedt Vidar Kleppe om unnskyldning for ølskvettingen på Tostrupkjelleren i Oslo.

Stolt over forbigåelsen

Lillebjørn Nilsen hevder han ikke er lei seg.
- Hvis dette er en sak mellom meg og rasismen i Fremskrittspartiet, er jeg stolt over enhver forbigåelse, sier han.

Det har Sissel Dagslet ingen kommentar til:

- Dette får han stå for selv, mener hun. Dagslet synes ikke det er noe særlig til oppførsel å helle øl i hodet på folk. Lillebjørn ville ikke latt være å helle øl på Kleppe selv om han hadde visst at denne episoden kunne få betydning for kulturprisen.

Tradisjonsrik pris

Oslo bys kulturpris ble opprettet i 1966. Årets vinner, Nina Sundbye, er en ledende skulptør og har utsmykket mange av Oslos uterom. Hun står blant annet bak skulpturen av Per Aabel utenfor Nationaltheatret i Oslo.

- Nina Sundbye er en verdig vinner, understreker Lillebjørn Nilsen. Han har selv hedret Oslo med sanger som «Byen med det store hjertet» og «Tanta til Beate». I 1995 fikk han Danmarks første folkemusikkpris. Han kom hjem fra Kina i går, og var ukjent med opplysningene om at ølen på Tostrupkjelleren i fjor kostet ham dyrt.

<B>DYR ØL: - Det er ikke øl det handler om, men avsky, sier Lillebjørn Nilsen - og markerer hvor mye øl som hindret ham fra å få Oslo bys kulturpris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer