Tapte 100 000 på forlags-flopp

Ingvar Ambjørnsen innrømmer at han var naiv.

(Dagbladet.no): I 2003 spyttet Ingvar Ambjørnsen inn penger for å bli deleier i Forfatterne forlag. Investeringen fikk betydelig medieoppmerksomhet:

- Ambjørnsen ønsker en laidback rolle, og vil først og fremst komme med foretningsideer. Han har blant annet interessante ideer når det gjelder hvordan forlaget kan benytte seg av næringslivet, sa gründer Glenn Johansen til Dagens Næringsliv.

Bare tre år senere er forlaget historie: Selskapet vil bli tvangsoppløst, blant annet for manglende innlevering av regnskapet for 2004.

- Jeg har egentlig ikke peiling på hva som skjedde. Alle pengene ble vel brukt opp, da. Selv har jeg tapt 100 000 kroner, forteller Ambjørnsen til Dagbladet.no.

Uenige om utgivelser

Ambjørnsen og resten av styret trakk seg allerede i høst. Nå innrømmer han at han var naiv som gikk inn med penger i forlagsdriften.

- I ettertid kan det virke fullstendig naivt, men jeg hadde lyst til å være med på et bittelite forlag. Det har vel litt med min bakgrunn fra motkulturen å gjøre. Pengene jeg har tapt ble spist opp av utgivelser som jeg aldri i verden ville ha gått for, sier Ambjørnsen.

Forlaget ga ifølge daglig leder Glenn Johansen ut tre bøker, blant dem «Gruve 13» av Ørjan Norhus Karlsson. Floppen gjør at Ambjørnsen nå har mistet lysten på forlagsdrift.

GIKK I VASKEN: Ingvar Ambjørnsen investerte 100 000 kroner i et lite, norsk forlag. Det angrer han på nå. FOTO: GORM K. GAARE
GIKK I VASKEN: Ingvar Ambjørnsen investerte 100 000 kroner i et lite, norsk forlag. Det angrer han på nå. FOTO: GORM K. GAARE Vis mer

- Nå tror jeg at jeg skal holde meg til det jeg kan. Dette har vært et eneste stort kaos, som jeg ikke var forberedt på i det hele tatt, sier forfatteren.

- Skal bort

Daglig leder og gründer Glenn Johansen bekrefter overfor Dagbladet.no at det ikke kommer til å bli levert inn noe regnskap, og at selskapet dermed tvangsoppløses. Han hevder det ikke er noen verdier igjen i selskapet.

- Det er ikke så mye å si, egentlig. Vi fikk det ikke til å gå. Bøkene solgte ikke, og i tillegg har jeg vært syk en periode, sier Johansen.

Han hevder at han selv jobbet steintøft og i perioder uten lønn, men at selskapet fikk tilført altfor lite kapital.

- Dermed ble vi veldig sperra. Det viktige nå er at selskapet skal bort. Jeg håper å fortsatt kunne jobbe med forlagsvirksomhet, men vil ikke starte noe eget før norsk bokbransje gjennomgår en forandring. Det er noen få store som styrer for mye, sier han.

Johansen hevder at det ikke er noe vondt blod mellom han og investorene, men Ingvar Ambjørnsen vil ikke si om han føler seg lurt av den tidligere forlagssjefen.

- Ingen kommentar, sier forfatteren.

Tapte 100 000 på forlags-flopp