Tapte Erlik-rettigheter

Redaktøren i =Oslo eier ikke rettighetene til magasinet, slår Oslo tingrett fast.

(Dagbladet.no): Vibeke Omberg, som startet magasinet =Oslo og var redaktør og styreleder helt til de øvrige styremedlemmene avsatte henne, har tapt kampen om rettighetene til magasinets navn og visuelle uttrykk. Disse rettighetene er det foreningen Erlik som eier, fastslår Oslo tingrett i en dom i dag.

=Oslo kom med første nummer i juni 2005 og selges av rusmisbrukere, hjemløse og sosialt utsatte på gata i Oslo. Med et opplag som raskt vokste til 70 000 eksemplarer, og solide overskudd som brukes på tiltak for gruppene magasinet søker å hjelpe, ble bladet hyllet som en stor suksess med sosial samvittighet.

Ugyldig oppsigelse

Men i redaksjonen var det samarbeidsproblemer. I oktober i fjor fikk initativtakeren sparken av det øvrige styret og fikk heller ikke fortsette som redaktør i oppsigelsesperioden.

Omberg gikk til sak mot sine tidligere samarbeidspartnere og fikk medhold: 23. mars erklærte tingretten hennes oppsigelse for ugyldig, og hun fikk 50 000 kroner i erstatning. Deretter gikk hun til retten for å få fastslått at hun eide rettighetene til navnet og logoen =Oslo, designet på bladet og internettdomenene.

Selv om Vibeke Omberg står bak både navnet og designet, mener tingretten at hun overdro rettighetene til foreningen Erlik, da denne ble stiftet for å gi ut magasinet. Nå må redaktøren punge ut med saksomkostninger på 172 000 kroner til foreningen hun stiftet for to år siden.

- Fornøyde

- Vi regnet med dette utfallet og er åpenbart fornøyde. Nå håper vi å kunne bruke energien på det vi skal, nemlig å hjelpe vanskeligstilte, sier journalist og Anlov Peter Mathiesen i =Oslo.

TAPTE: Vibeke Omberg startet magasinet =Oslo og designet logoen og designet. Hun eier imidlertid ikke rettighetene, slår Oslo tingrett fast. Foto: BJØRN LANGSEM
TAPTE: Vibeke Omberg startet magasinet =Oslo og designet logoen og designet. Hun eier imidlertid ikke rettighetene, slår Oslo tingrett fast. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Han er vikarierende redaktør mens Omberg er sykmeldt og opplyser at foreningen har anket tingrettens avgjørelse om at oppsigelsen av Vibeke Omberg var ugyldig. Saken kommer opp igjen i november.

Vibeke Omberg selv ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til sin advokat. Han har det ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med.

GATEAVIS: =Oslo selges på gata av rusmisbrukere og hjemløse. For dem er salg av bladet et alternativ til tigging.