Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tapte i krigen mot Putin

Den russiske opposisjonslederen Alexej Navalny vant slaget om St. Petersburg, men tapte krigen om Russland.

ST. PETERSBURG: Opposisjonen vant slaget om Russlands nest største by. Uten at det hjalp. Foto: AP / NTB Scanpix
ST. PETERSBURG: Opposisjonen vant slaget om Russlands nest største by. Uten at det hjalp. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er den korte oppsummeringen etter lørdagens demonstrasjoner som opposisjonsleder Navalny hadde håpet skulle være et gjennombrudd i kampen mot regjeringen. Demonstrasjonene, som var planlagt i 80 byer, skulle være den bursdagsgaven den russiske presidenten absolutt ikke ønsket seg på 65-års dagen, 7. oktober.

Slik gikk det ikke. Regjeringens mottiltak, med å arrestere Navalny, og mange lokale ledere forut for demonstrasjonen lørdag, virket etter hensikten. Dette skyldes to ting. For det første var arrestasjonene et klart signal om at det var alvor nå. Arrestasjonene viste at de som demonstrerte gjorde det med stor personlig risiko. For det andre var Navalnys folk uten ledelse.

I St. Petersburg, der Dagbladet var til stede lørdag, var det ingen politiske appeller. Det hersket rådvillhet om hva man skulle gjøre da det viste seg at så mange som 3 000 - 4 000 faktisk dukket opp for å demonstrere. Til slutt begynte man å gå, mens man ropte slagord som «Putin er en tjuv» og «Russland uten Putin».

Først da slo politiet til. Som i Moskva håpet myndighetene at lørdagens demonstrasjoner skulle dø ut av seg selv. Men i St. Petersburg var det så mange demonstranter at de en stund preget gatebildet i sentrum av byen. Og politiet slo til med kjent og forventet brutalitet.

Alexej Navalnys ambisjon har vært å bygge en opposisjon som skulle være sterk og synlig fram mot presidentvalget i mars neste år. Det er et valg «alle» venter at Vladimir Putin vil vinne, selv om han ennå ikke har bekreftet at han er kandidat. Det eneste som muligens kunne utfordret Putins autoritet var hvis Navalny kunne skapt en bølge av opposisjon som kunne svekket hans mandat.

Lørdagens demonstrasjoner viser at den bølgen har flatet ut. I Moskva var det bare 700 demonstranter, mange færre enn under de tilsvarende demonstrasjonene i mars og i juni. Det samme var tilfellet i andre store russiske byer som Jekatarinaburg og Vladivostok, der det på lørdag kom mange færre demonstranter enn under demonstrasjonene tidligere i år.

Den byen som skilte seg ut var Putins hjemby St. Petersburg, der det lørdag var flere demonstranter enn i mars og i juni. Men det hjelper lite for Navalny at han vant slaget om Russlands nest største by. Når han tapte slagene i alle andre av Russlands byer, så betyr det at han - i hvert fall i denne omgang - tapte krigen om Russland.

Navalny har forsøkt å bygge opp en opposisjon på avsløringer av korrupsjon helt i toppen av det russiske maktapparatet. Statsminister Dmitrij Medvedev har vært utsatt for spesiell kritikk, etter at Navalny avslørte at han skal eie en rekke luksus-eiendommer i inn- og utland.

På en av dem var det et hus på ei øy i andedammen som var så storslått at mange demonstranter i går kom med oppblåsbare badeender. Beskjeden er at det er bedre å være ender i Medvedevs ande-hus, enn mennesker i Russland.

I effektivt redigerte videoer lagt ut på sosiale medier, har Navalny blandet avsløring av det han sier er korrupsjon, og politisk latterliggjøring av regjeringen. Men angrep på Putin er vanskelig. Han har tross alt en oppslutning på mer enn 80 prosent. Med en slik oppslutning, og med politiet og nesten hele pressen på sin side, var det vanskelig for Navalny å gå i krigen. Resultatet så vi lørdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!