Tapte mot Fædrelandsvennen

Pål Hetland klaget Fædrelandsvennen inn for Pressens Faglige Utvalg da kona ble avslørt som svartebørsselger på Quart. Men Hetland tapte saken.

Quart-Hetland klager til PFU

I sommer gikk Quart-pressesjef Pål Hetland hardt ut mot svartebørshaiene som solgte Quart-billetter til blodpris. Hetland ba svartebørsfolket om å holde seg unna. På bilder i avisa Fædrelandsvennen rev han i stykker selgernes salgsplakater for å understreke poenget.

Kona solgte svartebørs

Men kort tid etter havnet han selv i søkelyset: Fædrelandsvennen avslørte at Hetlands kone hadde solgt femdagerpass til Quart'en til 500 kroner over utsalgspris per billett. Avisa brukte skjult kamera for å avsløre Hetlands kone. Hun skyldte først på at hun bare hadde solgt noen billetter for arbeidsgiveren sin, men måtte etter hvert innrømme at hun hadde solgt billettene selv.

Kolleger i neglsalongen sier til Fædrelandsvennen at Hetlands kone tilbød billetter til både kolleger og kunder, og at hun tok opptil 3000 kroner for et dagspass.

I Quart-ledelsen var det ingen som satte pris på den negative omtalen. Festivalen truet med å boikotte Fædrelandsvennen og kalte regionsavisa for å være en «dustete lokalavis som forsøker å ligne VG». Pål Hetland valgte å melde avisa inn for Pressens Faglige Utvalg.

Hetland mente blant annet at journalistene gikk langt over streken da de brukte skjult kamera og falsk identitet for å avsløre kona.

- Dette finner vi totalt uakseptabelt og meget provoserende. Det er ingenting av det Katherine og jeg har gjort i denne saken, som er av vesentlig samfunnsmessig betydning, sa han til Fædrelandsvennen.

Riktig å bruke skjult identitet

I klagen til PFU skriver han:

«Vi ser selvsagt det uheldige i situasjonen, men synes både metodene som ble brukt og fremstillingen av saken er helt uakseptabel, og direkte i strid med pressens etiske regler. ... Saken blir fremstilt som en kriminalsak uten å være det, og handlingen fremstilles som om det skulle være begått et lovbrudd.»

Fædrelandsvennen mener på sin side at avisa ikke har gjort noe galt:

«Vi har ikke i noen sammenheng fremstilt handelen som ulovlig, men henvist til utsagnene om at det var moralsk forkastelig,» skriver de i tilsvaret.

PFU støtter Hetland i at journalisten og fotografen opptrådte under falsk identitet da de kjøpte billettene av Hetlands kone. Men PFU mener at det var den eneste måten Fædrelandsvennen kunne dokumentere salget på:

«Avsløringen av svartebørssalget, sett på bakgrunn av hvem som foretok det, kan rettferdiggjøre bruken av de fordekte metodene,» skriver utvalget.

Til Fædrelandsvennen sier Hetland at avgjørelsen ikke kom som noen overraskelse. Han tror at PFU beskytter aviser og journalister på samme måte som SEFO beskytter politifolk.

Her kan du lese hele

kjennelsen fra PFU

.

MOT SVARTEBØRS:</B> Pål Hetland var uheldig med offensiven mot svartebørssalget. Kort tid etter at han gikk ut i pressen, solgte kona billetter til ågerpris.