HÅVER INN: Frontfigur James Hetfield og resten av bandet har tidligere vært skeptiske til dyre «meet and greet»-billetter. Lederen for den norske fanklubben tror bandet gjør det for å dekke opp for noen av pengene de ikke lenger tjener på platesalg. Photo: Imagespace/Rex/Shutterstock
HÅVER INN: Frontfigur James Hetfield og resten av bandet har tidligere vært skeptiske til dyre «meet and greet»-billetter. Lederen for den norske fanklubben tror bandet gjør det for å dekke opp for noen av pengene de ikke lenger tjener på platesalg. Photo: Imagespace/Rex/ShutterstockVis mer

Metallica

Tar 20 000 for en billett

- Beløpet er hinsides, sier den norske fanklubben.

Det kan bli dyrt å være publikummer på Metallicas «WorldWired Tour». Når verdensturneen når Europa i mai 2019, kan fansen møte bandet for en stiv pris.

- Vi har veldig forsiktig besluttet å tilby opplevelser, sa Metallicas trommeslager Lars Ulrich om bandets «meet and greet»-billetter til Rolling Stone i sommer.

Billettprisene er imidlertid langt fra forsiktige. Den ivrigste fansen blar opp 16 069 danske kroner, ca. 20 000 norske kroner for en «Dream No More Experience».

Billettpakken inneholder utover en ståplass i «The Snakepit» rett foran scenen, «meet and greet» med medlemmer fra bandet og et bilde med hele bandet. I tillegg får man tilgang til en egen lounge, med middag og en utstilling med bandets personlig valgte samling av memorabilia.

- Beløpet er hinsides, og i flere sammenhenger vanskelig å forsvare, sier Fanny Helene Andresen, lederen for den Norske delen av fanklubben «Metclub».

Må tjene penger

Hun uttrykker likevel forståelse for at band som Metallica må tjene penger på andre ting enn platesalg, ettersom band har mistet store deler av inntektsgrunnlaget til streamingtjenester.

- Selv et stort band som Metallica må tjene penger. De har gedigne produksjoner, så sånn sett forstår jeg det. Personlig ville jeg aldri kjøpt en billett til så mye penger, og synes jo det er et voldsomt beløp. Men har man pengene og verdens største ønske om å møte bandet, ser jeg ikke problemet. Det er frivillig å kjøpe.

Selv har Andresen kjøpt en såkalt «Black ticket» for 6000 kroner, som gir adgang til 24 konserter.

- Jeg synes det er en god deal.

POPULÆRT: Telenor Arena var fyllt til randen da Metallica gjestet Oslo i Februar i år. Dagbladets anmelder gav konserten terningskast 4, men skrøt av James Hetfiels publikumstekke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆRT: Telenor Arena var fyllt til randen da Metallica gjestet Oslo i Februar i år. Dagbladets anmelder gav konserten terningskast 4, men skrøt av James Hetfiels publikumstekke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Bullshit»

Med dette følger Metallica etter kommersielle suksesser som Kiss og Black Sabbath, til tross for at bandet har vært uttalt skeptisk til meet and greet-billetter i intervjuer.

Den tidligere bassisten Jason Newsted har kalt konseptet «bullshit», og Ulrich sier til Rolling Stone at han syntes slike billetter var «hokey» (engelsk for teit eller corny journ. anm.).

Men norske fans som vil håndhilse med Ulrich og gjengen for en halv gjennomsnittlig månedslønn i Norge, må reise ut i Europa. «Meet and greet»-billettene tilbys ikke når verdensturneen «Metallica WorldWired tour» skal til Granåsen Arena i Trondheim den 13. Juli.

- Bandet har ikke mulighet til å gjøre det på alle konsertene, sier Elise Eriksen Løssfelt i Live Nation.

Hun forklarer at den norske delen av selskapet ikke har fått noen begrunnelse for dette, og kan heller ikke svare på hvorfor prisene på «meet and greet»-billettene er så høye.

Ståplass for tusenlappen.

Med mindre man kjøper de dyreste billettene til konserten i København eller andre steder i Europa, er «The Shortest Straw package» VIP-alternativet i Trondheim.

For 2099 kroner får man en billett til Golden Circle, nærmest scenen, en plakat og en limited edition-merchandise.

Ordinære ståplasser går for hele 960 kroner.

- Det koster en del å ta inn en hel produksjon til Granåsen, kontra å bruke for eksempel Telenor Arena hvor fasilitetene er mer tilrettelagt. Det påvirker billettprisene, sier Løssfelt om de norske prisene.

Hun forventer at konserten blir raskt utsolgt.

- Slike priser har blitt ganske vanlig, og som regelmessig konsertgjenger må man bare godta det, sier Andresen.

Live Nation advarer fansen mot falske billetter på nettsider som Viagogo og Stubhub, som videreselger billetter ulovlig. En Golden Circle-billett til konserten i Tronheim ligger ute til 3298,40 kroner på Stubhub, dagen før Live Nation har starter forhåndssalget på torsdag.

- Man risikerer å bruke mye penger og sitte igjen med en ugyldig eller falsk billett, sier Løssfelt.