TAR ÆREN: Bill Maher, programleder for «Real Time» på HBO, har fått mye kritikk for sitt ingtervju med Milo Yiannopoulos, som i går sluttet i Breitbart News. Nå tar Maher æren for å ha ført til Yiannopoulos' fall. Foto: AFP / NTB Scanpix
TAR ÆREN: Bill Maher, programleder for «Real Time» på HBO, har fått mye kritikk for sitt ingtervju med Milo Yiannopoulos, som i går sluttet i Breitbart News. Nå tar Maher æren for å ha ført til Yiannopoulos' fall. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Milo Yiannopoulos sluttet i Breitbart News:

Tar æren for «superskurk»-redaktørens dramatiske avgang: - Værsågod. Trollet sprekker i sollyset

«Nei, Bill Maher, vi har ikke veldig mye å takke deg for», svarer kritikere.

(Dagbladet): Onsdag kom nyheten om at den selverklærte «superskurk»-redaktøren Milo Yiannopoulos sluttet i omstridte Breitbart News, etter at et opptak hvor han diskuterte pedofili og overgrep ble spredd på nettet.

Yiannopoulos har fram til nå vært en av redaktørene ved det høyrevridde nettstedet Breitbart.com, som gjentatte ganger er beskyldt for å være rasistisk og kvinnefiendtlig.

Opptaket var hentet fra podcasten «The Drunken Peasants» fra i fjor, og videoer fra innspillingen ble i helga lagt ut på nett av det konservative nettstedet The Reagan Batallion. I videoen gir han tilsynelatende uttrykk for at det er greit at menn har sex med gutter i 13-årsalderen, hvis de er seksuelt modne.

Fredag forrige uke var Yiannopoulos gjest i programmet «Real Time» på HBO, med programleder Bill Maher. Maher har måttet tåle krass kritikk fra flere, både for å ha booket Yiannopolos som gjest, og for at intervjuet var for kameratslig og uten kritiske spørsmål. Nyheten om at Yiannopoulos skulle gjeste showet fikk også en av de andre gjestene, journalist Jeremy Scahill, til å trekke seg.

Nå sier Maher derimot at han tar æren for Yiannopoulos' fall. I et intervju med New York Times onsdag, sier Maher at han i et annet TV-show påpekte at trollet sprekker i sollyset.

- Versågod

- Det jeg tror publikum så var en følelsesmessig usikker Ann Coulter-wannabe (konservativ spaltist og uttalt Trump-støttespiller red.anm), som prøvde å tjene på venstresidens tilbøyelighet til å rase. Og innen helgen var omme, ved middagstid mandag, var han droppet som foredragsholder for CPAC-konferansen. Deretter ble han droppet av Breitbart, og han mistet bokkontrakten (med forlaget Simon & Schuster red.anm). Som jeg sier, trollet sprekker i sollyset. Værsågod, sier Maher.

Han legger likevel til at det ikke var hans intensjon å «fjerne ham fra samfunnet», og fortsetter med å si at han ikke ser på ham som et monster, men som «en liten fandenivoldsk, rampete lillebror».

- Det er ikke min jobb å holde ham ansvarlig for alt han noen gang har sagt og gjort. Jeg hadde åtte minutter med ham på selve showet. Beklager, men jeg har ikke tid til å gå over alt alle andre ville at jeg skulle gjøre, sier Maher til avisen.

Etter sending satte Yiannopoulos seg ned med de øvrige paneldeltakerne til en ny sending som ble lagt på Youtube. Her fortalte to av de andre paneldeltakerne tydelig hva de mente om Yiannopoulos' meninger. Komiker Larry Willmore ga ham beskjedskjeden «go fuck yourself», skriver Washington Post.

- Har ikke mye å takke deg for

At Maher tar æren for at Yiannopoulos både sluttet i Breitbart News, ble droppet som foredragsholder og mistet bokkontrakten, har ført til reaksjoner.

«Dessverre feiler Mahers kommentarer til New York Times å påpeke det faktum at det hårreisende intervjuet både var vennlig og ukritisk til Yiannopoulos lange historie med fanatiske og uroskapende uttalelser», skriver Huffington Posts skeive stemmer-redaksjon, og fortsetter med: «I korte trekk ga Maher et hørevridd troll, som har en lang historie med heftige rasistiske, fremmedfiendtlige og kvinnefiendtlige ideologier en plattform for å spy ut sin fobi for transpersoner helt ukontrollert».

«Så nei, Bill Maher, vi har ikke veldig mye å takke deg for», skriver avisen.

Nyhetsmagasinet Slate skriver også at det ikke er noen grunn til å takke Maher, og at det var videoen fra podcasten, hvor Yiannopoulos snakker om pedofili, som førte til hans fall. Ikke Mahers intervju.

OMDISKUTERT: Nettstedet Breitbart.com blir beskyldt for å spre høyreekstrem propaganda I USA. Andrew Breitbart grunnla nettstedet, og Trump-rådgiver Stephen Bannon er redaktør. Video: CNN. Vis mer

Skandaleopptak

Yiannopoulos hadde redaktørstilling i det ultrakonservative mediehuset Breitbart, der Trump-rådgiver Steve Bannon inntil nylig var toppleder.

Det var det konservative nettstedet The Reagan Batallion som i helga fant fram og la ut videoene av podcastinnspillingen fra i fjor.

I videoen blir mannen bak artikler som «Prevensjon gjør kvinner lite attraktive og gale» og «Ville du helst ønsket at barnet ditt hadde feminisme eller kreft?» intervjuet til podcasten «The Drunkten Peasants». Blant det som ble diskutert var voksne menn som har forhold med gutter så unge som 13 år. Mange tolker videoen som at Yiannopoulos, som selv er åpent homofil, forsvarer pedofili, og kritiserer ideen om seksuell lavalder.

En av de andre gjestene mener de høres ut som han beskriver preste-overgep, hvorpå Yiannopoulos svarer:

- Jeg er takknemlig for fader Michael. Jeg ville aldri vært så god til oralsex hvis det ikke var for ham.

- Misforstår pedofili

De andre gjestene presser Yannopoulos på hvorvidt han forsvarer pedofili. Han mener at ikke alle forhold mellom unge gutter og menn er kategorisert som pedofili og sier det avhenger av hvor «seksuelt modne» de unge guttene er.

- Dere misforstår hva pedofili betyr. Pedofili er ikke å være seksuelt tiltrukket til noen som er 13 år gamle - som er seksuelt modne. Pedofili er tiltrekkelse til barn som ikke har nådd puberten, sa han.

Under pressekonferansen da han fratrådte sin stilling i Breitbart News sa Yiannopoulos at han selv hadde blitt sexuelt misbrukt som barn, og at han har utviklet en lidenskap for å sjokkere.

- Jeg sier noen ting (i podcasten) som jeg ikke mener og som ikke er representative for mine holdninger. Mine erfaringer som offer fikk meg til å tro at jeg kunne si hva jeg ville om dette temaet, uttalte han.